„Cutremur“ la Barcelona: Patru arestări, în cel mai mare dosar de corupţie care a lovit vreodată clubul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Josep Bartomeu a condus Barcelona, între 2014 şi 2020
Josep Bartomeu a condus Barcelona, între 2014 şi 2020

Cu o săptămână înainte de alegerile de pe 7 martie, fostul preşedintele al catalanilor, Josep Bartomeu, a fost arestat, acuzat fiind că a plătit sume importante pentru denigrarea celor care au criticat conducerea clubului, pe durata mandatului său.

Cândva, Barcelona era cea mai bună echipă de fotbal din lume. Se întâmpla, între 2008 şi 2012, când formaţia blau-grana a luat 14 trofee cu Josep Guardiola pe bancă. 

Acum, Barcelona e în derivă: cu mari probleme financiare, cu Lionel Messi (33 de ani), o vedetă îmbâtrinită şi pe picior de plecare, şi cu rezultate sportive mult sub standardele înalte ale acestei grupări. De altfel, echipa n-a mai luat un trofeu din 2019, când a cucerit titlul în La Liga. Şi, colac peste pupăză, Barcelona tocmai a ajuns în atenţia presei internaţionale, din cauza unui scandal uriaş de corupţie!

Potrivit „Mundo Deportivo“, luni dimineaţă, au fost arestaţi patru oameni care au făcut parte din conducerea clubului, până anul trecut. Vorbim despre  Josep Maria Bartomeu (fost preşedinte), Oscar Grau (fost CEO), Roman Gomez Ponti (fost director juridic) şi Jaume Masferrer (fost consilier al preşedintelui Bartomeu). Toţi au legătura cu dosarul de corupţie „Barçagate“. În acest doar, Bartomeu şi oamenii săi de încredere sunt acuzaţi că ar fi plătit sume de până la un milion de euro către firma I3Ventures, pentru a denigra foşti preşedinţi ai clubului, Juan Laporta sau Victor Font, dar şi legende ale grupării, precum Xavi Hernandez, Gerard Pique şi Leo Messi! 

Scopul acestei campanii? Câştigarea altui mandat, după alegerile din martie 2021. De aceea, Bartomeu ar fi pus la cale distrugerea imaginii duşmanilor săi, a celor care au criticat clubul, în mandatul său. Doar că, la un moment dat, acest scandal de corupţie a luat o amploare atât de mare, încât Bartomeu a fost nevoit să demisioneze din funcţia de preşedinte, în octombrie 2020. Ajunsese la putere, în 2014. 

Odată cu arestările de acum, continuă scandalurile de la Barcelona, la nivel administrativ. Pentru că Bartomeu a fost al 40-lea preşedinte al clubului, după Sandro Rosell, arestat şi el, în trecut!

Presa spaniolă susţine că arestările de luni sunt doar începutul unui scandal care va lua o amploare şi mai mare, în următoarele zile. Asta deoarece, cercetările poliţiei catalane continuă, iar numeroase alte persoane din conducerea Barcelonei sunt interogate şi riscă să fie şi reţinute.

Au publicat veniturile lui Messi în presă

Până să demisioneze din fruntea Barcelonei, Bartomeu intrase într-un conflict uriaş cu Messi. De aceea, starul argentinian şi avocaţii săi au şi arătat spre fostul preşedinte, în momentul în care, la începutul lunii februarie, a apărut în presa spaniolă suma brută câştigată de Messi de la Barcelona, din 2017 încoace: 555.237.619 de euro. Imediat după apariţia acestei informaţii în „El Mundo“, avocaţii lui Messi au anunţat că vor acţiona în judecată cinci persoane care aveau cunoştinţă despre detaliile confidenţiale ale contractului. Între acestea se aflau fostul preşedinte, Josep Bartomeu, dar şi directorul executiv, Oscar Grau. Astăzi, amândoi se află printre cei arestaţi de poliţie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite