Zilele de 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020 ar putea fi declarate libere pentru bugetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetarii ar putea primi liber pe 27 decembrie şi 3 ianuarie
Bugetarii ar putea primi liber pe 27 decembrie şi 3 ianuarie

Zilele de 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020 ar putea fi declarate zile libere, pentru angajaţii din instituţiile şi autorităţile publice, acestea urmând a fi recuperate până la 31 ianuarie 2020, potrivit unui proiect de Hotărâre. „Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020 se stabilesc ca zile libere", se arată în proiectul de Hotărâre.

Astfel, bugetarii vor avea o primă minivacanţă de miercuri, 25 decembrie până duminică, 29 decembrie.

O a doua perioadă de minivacanţă va incepe miercuri, 1 ianuarie şi se va încheia duminică, 5 ianuarie.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a solicitat în scris Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la care este arondat şi turismul, să propună în Guvern acordarea de zile libere, care ulterior să fie recuperate, pe 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020, zile de vineri.

Reprezentanţii FPTR spun că zeci de mii de români şi-au rezervat vacanţe care includ şi aceste zile, însă neştiind încă dacă vor fi libere, nu şi-au plătit sejururile.

"Noi cerem clarificarea situaţiei acestor zile libere, pentru că l-am văzut pe premier la TV declarând că încă n-a luat nicio hotărâre referitor la ele. Toată lumea aşteaptă să fie libere şi, din cauza faptului că nu ştiu dacă o să se întâmple sau nu asta, oamenii au făcut rezervări la hoteluri, dar nu le-au plătit, deşi mai sunt puţine zile până la Crăciun şi Revelion", a declarat pentru Profit.ro Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele FPTR.autor.

Zilele libere pentru 2020

Românii vor avea zile libere stabilite prin lege pe tot parcursul anului 2020. Dintre acestea, patru sărbători legale sunt în zile de sâmbătă sau duminică.

Conform legii, în anul 2020 sunt 15 sărbători legale în care românii nu merg la muncă. Prima perioadă de zile libere este chiar pe 1 şi 2 ianuarie (miercuri şi joi).

O minivacanţă ar putea fi chiar în ianuarie deoarece 24 ianuarie, Unirea principatelor, pică într-o zi de vineri, aşadar vor fi trei zile libere consecutive.

De Paşti, zilele libere încep de pe 17 aprilie (Vinerea Mare) şi se termină pe 20 aprilie (luni, a doua zi de Paşti).

Tot minivacanţă va fi de 1 mai, deoarece ziua pică într-o vineri, iar după o lună vom avea o minivacanţă prilejuită de 1 iunie, Ziua Copilului, care, anul viitor va fi într-o zi de luni.

Şi de Rusalii avem o zi de luni liberă, stabilită prin lege (8 iunie). Până în noiembrie, românii nu mai au zile libere legale care să fie în cursul săptămânii. Pe 30 noiembrie, Sfântul Andrei, vom avea o zi de luni liberă, urmată de 1 Decembrie (marţi), deci patru zile consecutive în care nu mergem la serviciu.

Anul 2020 se încheie cu zilele libere prilejuite de sărbătoarea Naşterii Domnului. Astfel, vineri, 25 decembrie, va fi o zi liberă.

Zilele libere din anul 2020:

  • 1 ianuarie - miercuri
  • 2 ianuarie - joi
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane - vineri
  • 17 aprilie – Vinerea Mare - vineri
  • 19 aprilie – prima zi de Paşti - duminică
  • 20 aprilie – a doua zi de Paşti - luni
  • 1 mai – Ziua Muncii -vineri
  • 1 iunie - Ziua Copilului - luni
  • 7 iunie – prima zi de Rusalii - duminică
  • 8 iunie – a doua zi de Rusalii - luni
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului - sâmbătă
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României - luni
  • 1 decembrie – Ziua Naţională a României - marţi
  • 25 decembrie – prima zi de Crăciun - vineri
  • 26 decembrie – a doua zi de Crăciun - sâmbătă
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite