Valeriu Gheorghiţă: Varianta Delta (tulpina indiană) ar putea deveni dominantă din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Foto: Arhivă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Foto: Arhivă

În unele judeţe, echipele mobile au ajuns la doar în 10-15% dintre localităţi. Astfel că săptămâna aceasta autorităţile pregătesc un plan de acţiune pentru ca în maxim o lună şi jumătate echipele mobile să treacă prin fiecare localitate în parte, deoarece este foarte probabil că varianta Delta (tulpina indiană) să devină dominantă din acestă toamnă. a declarat marţi, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

„Şi în perioada lunii următoare ne dorim să existe echipe de vaccinare care să asigure procesul de vaccinare în fiecare localitate în parte, aşa încât vom derula o serie de activităţi în această săptămână încât vom face un plan de acţiune, care va fi comunicat către fiecare judeţ, cu un desfăşurător, aşa încât să existe, zilnic, echipe mobile în localităţi. Sunt judeţe, la acest moment, care au o rată bună de parcurgere a localităţilor cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare, sunt judeţe care au ajuns la 70-80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au circa 10-15%. Tocmai de aceea este momentul să organizăm mult mai bine această activitate şi tot planul de acţiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.gov.ro şi va fi comunicat în mod oficial autorităţilor locale, tocmai pentru a şti care este acest calendar al activităţilor.„,a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă. 

El a precizat că „este important să facem această programare, tocmai pentru a putea avea nişte acţiuni de comunicare şi de informare ţintite”:

„De ce este important să facem această programare, tocmai pentru a putea avea nişte acţiuni de comunicare şi de informare ţintite la nivelul comunităţii respective cu ajutorul autorităţilor locale de la nivelul judeţean şi implicarea celorlalte organisme no guvernamentale şi asociaţiilor internaţionale de exemplu Crucea Roşie şi alte organizaţii care şi-au arătat sprijinul în ceea ce priveşte partea de informare a populaţiei privind beneficiile şi importanţa vaccinării.”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

El a menţionat că la sfârşitul săptămânii autoarităţile vor avea situaţie centralizată la nivelul fiecărui judeţ

„La sfârşitul acestei săptămâni vom avea o situaţie centralizată la nivelul fiecărui judeţ, noi transmitem mâine dimineaţă către fiecare DSP şi Prefectură, localităţile, ele vor fi arondate centrelor de vaccinare fixe şi fiecare centru de vaccinare fix va avea ca obiectiv asigurarea de echipe mobile în fiecare localitate.”, a explicat el.

Totodată, potrivit medicului Valeriu Gheorghiţă este important ca în maxim o lună şi jumătate echipele mobile să treacă prin fiecare localitate în parte pentru , deoarece este foarte probabil că varianta Delta să devină variantă dominantă din acestă toamnă.

„Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună şi jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte pentru că în perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară şi foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV-2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă şi din acest punct de vedere este important să asigurăm accesul la vaccinarea tuturor oamenilor.”, a mai spus acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite