Tătaru: Se va putea ieşi din localitate, după 15 mai, dacă ai, de exemplu, o proprietate de îngrijit. Declaraţia va fi verbală, dovedită cu acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii

Luni, 11 mai, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că, în România, au fost realizate 260.000 de testări pentru identificarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19.

"Specialiştii au stabilit limita zonelor afectate (...) şi algoritmul de testare pentru COVID-19. S-a pornit testarea de la capacitatea iniţială de un laborator şi în prezent s-a ajuns la 75 de laboratoare, totalizând circa 11.000 de teste pe zi. Până în momentul actual s-au realizat peste 260.000 de testări. S-a instituit un sistem rapid de control medical şi epidemiologic la frontiere", a explicat Tătaru, citat de agerpres.ro.

El a fost invitat în Camera Deputaţilor la dezbaterea "Ora Guvernului", cu tema "Criza de sănătate publică declanşată de epidemia cu noul coronavirus".

Deputatul USR Emanuel Ungureanu i-a cerut lui Tătaru, să explice neregulile din achiziţiile făcute de compania Unifarm şi să trimită controale la spitalele din Suceava, Fălticeni şi Rădăuţi.

"Suntem în pandemie şi trebuie să ieşim din zona de hoţie şi prostie. La Cluj, Consiliul Judeţean închiriază un spital privat gol, în condiţiile în care spitalul de stat municipal Clujana este gol. De ce dăm bani aiurea pentru echipamente proaste? Omul care coordonează Unifarm nu ar trebui să fie nici bişniţar la un bazar", a spus Ungureanu.

"La Suceava, Fălticeni şi Rădăuţi, spitalele sunt controlate de persoane controversate. Când vor fi trimise acolo controale? Se plâng medicii de familie că se suprapune peste criza de coronavirus criza de rujeolă, (...) nu se stimulează munca de vaccinare", a mai spus Ungureanu.

"Domnule ministru, să daţi un ordin de ministru ca toate spitalele să publice transparent care sunt nevoile şi achiziţiile. Acestea sunt măsurile pe care le aşteptăm - să fim proactivi, să testăm şi să lucrăm. Testarea ne-ar putea ajuta să coabităm cu virusul", a adăugat deputatul USR, menţionând că se impun soluţii şi în asigurarea măştilor pentru persoanele cu venituri mici. 

”Se va putea participa şi la evenimente restrânse în familie”

Întrebat de jurnalişti dacă se aşteaptă la venirea unui nou val de epidemie produsă de noul coronavirus în toamnă, Tătaru a spus că acest lucru  depinde foarte mult de fiecare dintre noi, de curba infectărilor, de adresabilitatea la centrele de primit urgenţe. ”Acum suntem pe o aplatizare a platoului, sperăm să scadă numărul de cauri.”

Ministrul Sănătăţii a mai spus că are în vedere menţinerea carantinei instituţionalizate şi după 15 mai şi că Guvernul pregăteşte un act normativ în acest sens. 

Referitor la motivele ieşirii din localitate după data de 15 mai, Tătaru a precizat că aceste ieşiri se pot face din motive bine întemeiate, dacă respectiva persoană are o proprietate în afara localităţii unde locuieşte sau dacă merge să îngrijească o persoană bolnavă sau la munci agricole. Declaraţia ar urma să fie verbală, însă dovedită cu acte de proprietate sau cu declararea unei adrese de destinaţie care poate fi verificată. Tătaru a mai spus că vor fi permise şi deplasările pentru a participa la evenimente restrânse în familie. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite