STUDIU Depopularea masivă a României: suntem ţara europeană care va pierde cei mai mulţi cetăţeni până-n 2050

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

România este ţara europeană care va pierde cel mai mare număr de cetăţeni până în anul 2050. Concluzia se regăseşte într-un raport întocmit de o importantă organizaţie americană. Cu o populaţie îmbătrânită şi o rată scăzută a fertilităţii, statul român va pierde 23% din populaţie în următorii 32 de ani.

„Populaţia mondială îmbătrâneşte, cu variaţii pe ţară. De exemplu, multe ţări din lume se confruntă – şi vor continua să experimenteze – o creştere constantă a numărului de adulţi în vârstă, atât în termeni absoluţi, cât şi ca procent din populaţia totală. Această tendinţă pune probleme ţărilor în ceea ce priveşte echilibrarea pensiilor, a sănătăţii şi a altor beneficii pe care le primesc în mod obişnuit adulţii în vârstă, cu investiţii în bunăstarea generaţiilor mai tinere. În plus, unele ţări pot alege să stimuleze adulţii mai în vârstă să rămână în forţa de muncă mai mult timp”, se arată în raportul citat. Acest lucru se observă deja în România, unde angajatorii au început, timid ce-i drept, să vâneze forţă de muncă şi din rândul persoanelor trecute de 50 de ani, pe care nu le luau în calcul pentru angajare în urmă cu doi-trei ani. În plus, lipsa de personal specializat în domeniul Sănătăţii a făcut ca parlamentarii români să pună bazele unor proiecte legislative care să le permită medicilor trecuţi de 65 de ani să rămână în sistem, dacă îşi doresc acest lucru, pentru a profesa şi pentru a umple golurile din sistem. 

De ce scade constant natalitatea

Problema majoră, afirmă sociologii români, e că România se goleşte de la an la an şi nici măcar în prezent nu se cunoaşte cu exactitate numărul românilor care se află în ţară. „Nu avem cifre concrete, sunt tineri care au decis să plece, au rămas acolo, au făcut copii în străinătate. Sistematic, după anii 2000, a scăzut populaţia. Problemele demografice sunt grave în timp, mai ales dacă nu există forţă de muncă”, a declarat sociologul Alfred Bulai. 

Cifra alarmantă prezentată în raportul făcut de americani arată încă o dată dimensiunea declinului demografic. Ţara noastră se confruntă cu o scădere a natalităţii, care cu greu poate fi redresată în condiţiile în care nu există politici publice dezvoltate de guvern, prin care tinerii să fie încurajaţi să devină părinţi. Lipsa creşelor şi grădiniţelor şi nevoia de a plăti salarii persoanelor care să aibă grijă de copii îi determină pe aceştia să amâne foarte mult momentul naşterii. Mai mult, nici femeile nu îşi doresc să devină mame înainte de vârsta de 27 - 28 de ani, când au deja studiile finalizate şi o carieră în spate.

„Româncele cu educaţie şi venit stabil nu mai sunt dispuse să se sacrifice pentru viaţa de familie. În România se constată o emancipare a femeii care nu mai este dispusă să îndure multe într-o căsnicie”, explică şi Mihai Copăceanu, psiholog. Instabilitatea economică de la noi din ţară este un alt motiv pentru care tot mai puţini tineri care au sub 30 de ani aleg să devină părinţi. 

„Vorbim inclusiv de precaritatea serviciilor şi cea a prestaţiilor sociale. Aceştia pot fi stimulaţi să devină părinţi doar dacă nivelul de trai va fi îmbunătăţit. Însă tocmai faptul că nu le pot asigura copiilor toate cele necesare îi împinge pe tineri să aleagă calea străinătăţii. Trebuie sprijinită generaţia tânără”, conchid specialiştii.

Alte state care pierd  masiv din populaţie

Însă nu doar România se confruntă cu o un declin demografic abrupt, ci şi alte 37 de state prinse în raportul americanilor, ţări ce vor avea populaţii mai reduse la nivelul anului 2050 faţă de anul 2018. De pildă, China va pierde aproximativ 50 de milioane de oameni, arată raportul citat, urmată îndeaproape de Japonia, care va pierde 25 de milioane de persoane, în timp ce Rusia va rămâne pe minus cu aproape 10 milioane de persoane la nivelul anului 2050. 

La pol opus, previziunile specialiştilor arată că Nigeria va deveni a treia ţară cu cea mai mare rată a populaţiei, populaţia acesteia urmând să crească la 411 milioane, în creştere cu 109% faţă de 2018, se mai arată în raportul Population Reference 

Bureau. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite