
Oamenii de ştiinţă au descoperit că viruşi similari cu tulpina care provoacă COVID-19 pot supravieţui pe ţesături uzate în mod obişnuit timp de până la trei zile. Studiul a testat cât rezistă noul coronavirus pe poliester, policoton şi bumbac 100%, iar rezultatele au sugerat că poliesterul prezintă cel mai mare risc, realizat de Universitatea De Montfort din Leicester.
Microbiologul Dr. Katie Laird, care a condus studiul, a declarat că materialele utilizate în mod obişnuit, pentru uniformele angajaţilor din domeniul sănătăţii, prezintă un risc de transmitere, potrivit BBC.
Oamenii de ştiinţă au monitorizat cât rezistă virusul pe fiecare material timp de 72 de ore.
Astfel, rezultatele au arătat că:
- Poliesterul prezintă cel mai mare risc de transmitere, virusul fiind încă prezent după trei zile şi cu capacitatea de a se transfera şi pe alte suprafeţe.
- Pe bumbac 100%, virusul a durat 24 de ore.
- Pe policoton virusul a supravieţuit doar şase ore.
„Când a început pandemia, a fost foarte puţină înţelegere cât timp ar putea supravieţui coronavirusul pe textile/ Descoperirile noastre arată că trei dintre cele mai utilizate materiale textile în domeniul sănătăţii prezintă un risc de transmitere a virusului. Dacă asistenţii medicali şi lucrătorii din domeniul sănătăţii îşi iau uniformele acasă, ar putea lăsa urme ale virusului pe alte suprafeţe”, a spus dr. Laird, şefa grupului universitar de cercetare a bolilor infecţioase la DMU.
- Atunci cînd au fost adăugate picături de substanţă contaminată COVID doar în apă, virusul a fost eliminat.
- Atunci când au murdărit ţesătura cu o salivă artificială care conţine virusul, acesta a fost complet eliminat numai când s-a
- Dacă s-a folosit detergent şi o temperatură de 40 ° C sau mai mare, virusul a dispărut.
- Iar folosind doar temperatura, a fost necesară 67 ° C pentru a elimina virusul.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: