Spitalul modular de Terapie Intensivă pentru pacienţi COVID construit din donaţii funcţionează la capacitate maximă începând de astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul modular COVID construit de Dăruieşte Viaţă FOTO Oana Gheorghiu/Facebook
Spitalul modular COVID construit de Dăruieşte Viaţă FOTO Oana Gheorghiu/Facebook

Spitalul modular de Terapie Intensivă construit de Asociaţia Dăruieşte Viaţă din donaţiile a peste 250.000 de români va funcţiona la capacitate maximă începând de astăzi. 22 de pacienţi COVID erau internaţi în acest weekend în spitalul modular, iar de astăzi porneşte în forţă şi secţia de Terapie Intensivă, anunţă Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, fondatoarele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

Spitalul modular COVID construit de Dăruieşte Viaţă este cel mai performant de acest fel din România. La nevoie, spitalul poate găzdui şi trata 38 de pacienţi COVID în stare critică, care au nevoie de îngrijire în Terapie Intensivă.

"22 de pacienţi internaţi în modular. De luni porneşte în forţă şi terapia intensivă. Pentru că 'un ONG' a adus o mare parte din echipamentele necesare, iar Societatea Română de Terapie Intensivă (mulţumim profesorului Dorel Săndesc) a trimis 6 ventilatoare pentru ventilaţie mecanică invazivă", spune Oana Gheorghiu, vicepreşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

"Purtaţi mască. Păstraţi distanţa. Spălaţi-vă pe mâini serios şi des. Nu vreţi să ajungeţi la spital. Chiar nu vreţi!", adaugă Oana Gheorghiu.

Cel mai performant spital modular COVID din România era, în mod inexplicabil, folosit doar parţial de autorităţi, la o lună de când spitalul era gata. Cu toate că spitalul a fost gata în iunie, acum mai bine de o lună, autorităţile s-au bâlbâit săptămâni întregi până să găsească personalul necesar, iar ventilatoarele - singura dotare pusă la dispoziţie de autorităţi, celelalte fiind deja asigurate de Dăruieşte Viaţă - s-au lăsat aşteptate.

Contactat marţea trecută de HotNews.ro, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, promitea atunci că spitalul urma să fie deschis la capacitate completă "într-o zi - două". Nu era însă prima dată când autorităţile promit că acest spital va fi funcţional în cel mai scurt timp.

250.000 de români au donat bani şi zeci de companii au pus la dispoziţie sponsorizări pentru ca Asociaţia Dăruieşte Viaţă să poată construi, în timp record, în curtea spitalului Elias din Bucureşti, un spital COVID cu 38 de paturi de Terapie Intensivă, cel mai modern de acest fel din România.

Construcţia spitalului a costat aproximativ 2,2 milioane de euro, iar o echipă de aproximativ 70 de oameni a lucrat zi de zi pe şantier pentru finalizarea proiectului, într-un moment în care întreaga Românie era închisă - în perioada aprilie-iunie 2020.

Dăruieşte Viaţă a achiziţionat şi echipamentele necesare pentru funcţionarea spitalului şi a montat inclusiv tancuri de oxigen pentru gaze medicale, necesare în Terapie Intensivă. Gaze medicale, instalaţie de filtrarea a aerului, staţie de clorinare a apei, instalaţie de sterilizare a instrumentarului medical, laborator, rampe medicale mobile, paturi, noptiere, trolere medicale, instalaţie de apelare a asistentelor, control acces şi detectoare de incendiu, infuzoare, perfuzoare şi barbotoare - sunt câteva dintre dotările spitalului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite