Secretar de stat la Educaţie: Lipsa personalului medical în şcoli face aproape imposibilă testarea elevilor VIDEO

Secretar de stat la Educaţie: Lipsa personalului medical în şcoli face aproape imposibilă testarea elevilor VIDEO

Foto Facebook / Sorin Ion

Sorin Ion, secretarul de stat pentru sistemul de învăţământ preuniversitar din Ministerul Educaţiei, a declarat că una dintre cele mai mari probleme este lipsa cadrelor medicale în şcoli, mai ales în mediul rural. Astfel, utilizarea testelor rapide de depistare a virusului SARS-CoV-2 este foarte redusă.

Acesta a afirmat că statul român trebuie să ia măsuri, ca fiecare unitate şcolară să ştie cărui medic şi asistent medical i se poate adresa.

Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei a participat la alnsarea campaniei naţionale de informare „Vaccinare şi testare pentru învăţare”, la Timişoara. Campania are ca scop ca la începutul lunii mai, cât mai mulţi elevi să facă şcoala fizic.

„Una din cele mai importante probleme ridicate la întâlnirea de astăzi (...) a fost cea a cadrelor medicale şcolare. Este o problemă la nivel naţional care se confirmă şi aici. În principiu, unităţile şcolare din mediul rural nu au şi este aproape imposibil să prevadă într-un viitor apropiat resursa umană, ceea ce face aproape imposibilă activitatea de testare a elevilor. În acest moment, în ţară sunt distribuite peste 1 milion de teste rapide, utilizate în proporţie de 2-3%, una din cauze fiind lipsa personalului medical. Aceasta înseamnă că în viitorul apropiat, statul român ar trebui să ia măsuri în acest sens şi fiecare unitate şcolară să ştie cărui medic şi asistent medical i se poate adresa”, a declarat Sorin Ion, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

În opinia sa, problema nu se poate rezolva foarte rapid, pentru că lipsa personalului medical este una generală, nu doar în sistemul de educaţie.

„Există bază legală ca în fiecare localitate unul din medicii de familie să preia sarcina de medic şcolar, încheind un contract cu primăria. Dacă există dorinţă, problema aceasta s-ar putea rezolva în multe situaţii. Ştiu însă că există şi localităţi din ţară unde nu există niciun medic de familie, iar acolo nu ştiu ce soluţii am putea găsi. Ne-am bucura dacă în urma campaniei noastre am putea obţine un rezultat şi în această zonă”, a spus Sorin Ion.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările