Scandalul citricelor toxice. Ce măsuri iau autorităţile

Scandalul citricelor toxice. Ce măsuri iau autorităţile

Citricele sunt date cu un pesticid care poate fi toxic pentru organism FOTO Adevărul

Noi măsuri luate de oficiali în plin scandal al citricelor stropite cu pesticide care ne pot pune sănătatea în pericol. Comercianţii vor fi obligaţi să pună afişe mari lângă lămâi, mandarine sau portocale, care să conţină mesajul: „Coaja nu este recomandată consumului uman”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia a fost luată de Ministerul Agriculturii, care a anunţat şi că va derula o serie de controale în pieţe, supermarketuri şi la punctele de desfacere ale citricelor. 
 
„Consumatorul trebuie să fie neaparat informat şi prin etichetarea pe care o face vânzătorul. De vină este vânzătorul, nu neaparat producătorii. Pe de altă parte, consumatorul român nu are această educare de a verifica eticheta unor astfel de produse: că e portocală, că e grapefruit. În continuare, gospodinele din România rad coajă de lămâie deşi coaja de lămâie este toxică”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). 
 
O amplă campanie de informare, necesară
 
Prin urmare, specialiştii sunt de părere că este nevoie şi de campanie de informare, prin care consumatorii să fie învăţaţi nu doar că acea coajă nu poate fi folosită pentru prăjituri cât şi despre măsurile de igienă care ar trebui luate atunci când vine vorba de consumul de citrice.
 
„Înainte de utilizare trebuie să te speli pe mâini înainte de a manipula respectivele produse, să le freci foarte bine cu o substanţă care îndepărtează bine pesticidele, eventual să aibă puţin bicarbonat. Iar cine este mai atent, nu foloseşte coaja respectivă pentru prăjituri. Pentru prăjituri ar trebui cumpărate lămâi care nu sunt date cu substanţe fitosanitare, sunt mai scumpe, dar ele există”, a declarat şi medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările