Infografic: Diaspora românească, majoritar feminină şi în rapidă creştere numerică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diaspora românească a crescut cu aproximativ 798 de mii de persoane în ultimii 8 an Foto: Arhivă
Diaspora românească a crescut cu aproximativ 798 de mii de persoane în ultimii 8 an Foto: Arhivă

Diaspora românească s-a mărit cu cel puţin 100.000 de persoane în fiecare an, iar în proporţie de 54% dintre românii care au plecat au fost femei.

„România este pe locul unu în ceea ce priveşte numărul cetăţenilor adulţi care locuiesc în altă ţară a Uniunii Europene. Ţara aflată pe locul doi din acest punct de vedere în 2019 – Polonia – are o diasporă de două ori mai mică în contextul în care populaţia totală a ţării este de două ori mai mare decât a României”, potrivit Monitorului Social, proiect al  Friedrich-Ebert-Stiftung România, care lansează un nou infografic despre diaspora românească din UE.

Diaspora românească a crescut cu aproximativ 798 de mii de persoane în ultimii 8 ani – ritmul de aproape 100 mii persoane/an corespunde mutării în totalitate în străinătate a populaţiei unui oraş precum Piatra Neamţ sau Târgu Jiu.

Iar aceste valori nu includ persoanele cu vârsta sub 15 ani, cele cu vârsta peste 64 de ani sau românii care au migrat spre ţări non-UE (precum SUA sau Elveţia), ele deci subestimând amploarea reală a migraţiei spre străinătate.

infografice diaspora româneasca foto Friedrich Ebert Stiftung România

   

Femeile au emigrat cel mai mult

Conform Eurostat, majoritatea imigranţilor români spre Uniunea Europeană sunt femei (54% din total). În perioada 2011-2014 numărul bărbaţilor care a migrat a fost uşor mai mare decât cel al femeilor, dar de atunci şi până acum situaţia s-a stabilizat, în fiecare an numărul femeilor care migrează reprezentând 54% din total.

infografice diaspora româneasca foto Friedrich Ebert Stiftung România
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite