Ţările din G7, foarte aproape de un acord privind impozitarea celor mai mari companii din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ţările din G7 sunt aproape de a ajunge la un acord privind un impozit minim pe profitul multinaţionalelor, deschizând calea pentru un acord global în acest an, a transmis Financial Times (FT), potrivit Reuters.

Potrivit sursei citate, după ce Statele Unite au fost de acord să accepte o rată minimă de cel puţin 15%, Franţa, Germania şi Italia au declarat că noua propunere este o bază bună pentru încheierea unui acord internaţional până în iulie. Iniţial, Statele Unite au propus un impozit minim de 21%.

Un acord în cadrul G7 ar putea fi anunţat vineri, după ce în ultimele zile au fost înregistrate progrese în cadrul negocierilor, informează FT.

„Lumea este mai aproape ca niciodată de un impozit minim global", a declarat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, pe 22 mai.

„Mă bucur să aud primirea pozitivă a propunerii noastre", a scris acesta pe Twitter. 

Dacă miniştrii de Finanţe ajung la un acord oficial, liderii G7 ar putea semna acordul la Summitul G7 din 11-13 iunie, prezentând un plan celor 140 de ţări care negociază sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Un acord al OCDE sever capacitatea companiilor de a transfera profiturile către paradisuri fiscale.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a apreciat că propunerea SUA ar putea fi „un compromis bun”.

„Aspectul important nu este cifra ci să avem un acord politic cu privire la cei doi piloni: taxarea digitală şi un impozit minim pe profit cât mai curând posibil, adică la reuniunea G20 care va avea loc la începutul lunii iulie în Italia”, susţine Le Maire.

G7 reprezintă economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite