Articol publicitar

Gala Dezvoltării Durabile: Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă şi Asociaţia lui Ivan Patzaichin, printre campionii Dezvoltării Durabile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
aa

Miercuri, 25 noiembrie 2020, a avut loc Gala Dezvoltării Durabile, eveniment organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Judeţul Covasna. La Gală au fost prezentate 7 organizaţii, considerate campioane autentice ale dezvoltării durabile.

1. Universitatea Bucureşti, prin proiectul Geoparcul Ţara Haţegului, este un model de campion pentru domeniul ECHITATE;

2. Compania Ascendia, care a realizat platforma educaţională colaborativă Livresq, a performat la domeniul EDUCAŢIE ;

3. Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă a fost extrem de implicată în rezolvarea crizei anului 2020 şi continuă o activitate de mare succes de aproape un deceniu în domeniul SĂNĂTATE ;

4. Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 inovează permanent, dezvoltă proiecte de dezvoltare locală foarte aplicate şi atrage atenţia asupra domeniului APĂ;

5. Clusterul inovativ Green Energy Cluster are o viziune integratoare, cu rezultate nu doar în zona economică şi construcţie socială, ci şi în domeniul SCHIMBĂRI CLIMATICE;

6. Kaufland România a performat la domeniul CONSUM ŞI PRODUCŢIE ;

7. Primăria Comunei Ciugud din judeţul Alba este un pionier al modului în care au înţeles să adopte DIGITALIZAREA administraţiei publice în beneficiul cetăţenilor.

În timpul Galei, au fost prezentate profilurile organizaţiilor-campion, pentru ca acestea să devină modele pentru viitorii campioni ai dezvoltării durabile pe care Departamentul Dezvoltării Durabile îşi propune să-i identifice într-un ciclu competiţional de 7 ani, începând cu 2021.

În fiecare din cei 7 ani, câte unul dintre domeniile de mai sus îşi va desemna campionii, aleşi dintre următoarele categorii de organizaţii: (i) ONG-uri, (ii) şcoli, (iii) universităţi sau institute de cercetare, (iv) administraţie publică, (v) companii comerciale, (vi) organizaţii de tineret.

„Am lansat astăzi un proiect de amploare prin care, în următorii 7 ani, vom aduce în prim-plan şi vom premia poveştile din spatele celor care demonstrează, în fiecare zi, că România are potenţial de a fi premiantă în domeniul dezvoltării durabile. Dacă vrem să avem un viitor echilibrat, atât noi cât şi copiii noştri, ar trebui să ne punem problema educaţiei. Apoi, să ne gândim ce fel de sistem de sănătate publică ne dorim, sau cât de limpede şi curată vrem să fie apa pe care o vom bea sau în care vom înota. Să ne întrebăm cum ar trebui să arate un sistem echitabil de producţie şi consum, cum să atenuăm nedreptăţile din lume sau cum să profităm cel mai bine de potenţialul extraordinar pe care îl oferă digitalizarea şi progresul tehnologic. Toate aceste subiecte au nevoie de o abordare pe termen lung, din aproape în aproape, asemenea unui sport de anduranţă în care ai nevoie nu doar de efort, ci şi de răbdare şi determinare, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Succesul implementării conceptului de dezvoltare durabilă poate fi atins în România în mod asemănător reuşitelor sportive: prin antrenament constant, ambiţie, spirit de echipă şi fair-play. Alături de campionii dezvoltării durabile, un alt campion a fost prezent la eveniment, Mihai Covaliu, preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român campion olimpic: „Fără disciplină nu putem vorbi despre dezvoltare şi progres. Sportul ne pregăteşte de mici pentru viaţă, complet antrenaţi cu un set de valori care include: respect, fair play, tradiţii, educaţie, lucru în echipa, valori fără de care nu putem obţine rezultatele dorite. Numai în echipă putem ajunge să îndeplinim cele 17 obiective de dezvoltare durabilă. Avem obligaţia să lăsăm celor care vin după noi lucruri durabile, avem datoria de a lăsa lucrurile mai bune decât le-am primit noi.”

Imagine indisponibilă

Gala Dezvoltării Durabile face parte dintr-un program de informare şi educare a publicului cu privire la cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile (ODD), înscrise în Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României – Agenda 2030, o strategie coordonată cu Uniunea Europeană şi ONU. Succesul acesteia şi, implicit, obţinerea premiselor unei lumi durabile, depind în mod esenţial de înţelegerea şi asumarea de care dau dovadă cetăţenii în aplicarea principiilor dezvoltării durabile. 

Mai multe detalii: www.dezvoltaredurabila.gov.ro  şi https://www.facebook.com/departamentulpentrudezvoltaredurabila

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite