Fake news privind valabilitatea certificatelor COVID. Ce trebuie să faci dacă a expirat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu demontează pe pagina sa de Facebook o ştire falsă referitoare la certificatele COVID.

După ce în presă au apărut informaţii despre valabilitatea certificatelor COVID, Andrei Baciu a precizat că acestea se pot genera oricând din platformă, fără condiţionare de oră sau zi.

Iată ce scrie dr. Andrei Baciu, pe pagina sa de Facebook

”FAKE NEWS: “Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00.”

Foarte foarte mulţi dintre noi am primit astfel de mesaje în ultimele zile.

Este un fake news de proporţii. Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmaţie falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune. 

Când spui că “astăzi până în ora 00.00 cine are două doze sau chiar trei şi are certificatul covid expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022.”, se poate foarte uşor înţelege că numai astăzi poţi face asta. 

Certificatele digitale de COVID se pot genera de platformă oricând, nefiind condiţionate de oră sau de zi. 

Acest mesaj a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certficat-covid.gov.ro de ieri până la această oră pentru a obţine certificat nou, de teamă că nu îşi vor mai putea folosi certificatul. 

În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate care au termen de valabilitate depăşit, acestea îşi pot reemite certificatul în orice moment. 

Deşi acestea erau folosite în România până acum câteva luni, în prezent ele sunt utile numai în afara ţării, în funcţie de regulile din fiecare ţară. Dacă o să călătoriţi, e important să verificaţi care sunt regulile fiecărui stat. 

Nu uitaţi! E important să vă informaţi din surse oficiale”, a transmis secretarul de stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite