De ce nu au reacţionat animalele de companie la cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singurele animale care au reacţionat la cutremurul de 5,8 pe Richer au fost păsările
Singurele animale care au reacţionat la cutremurul de 5,8 pe Richer au fost păsările

Cel mai puternic cutremur din ultimii ani, care s-a resimţit inclusiv în Capitală, a stârnit reacţii contradictorii la animalele de companie. Dacă mulţi câini şi pisici nu au avut niciun fel de reacţie, aşa cum s-ar fi aşteptat stăpânii lor, papagalii şi peruşii au simţit apropierea undei seismice cu 30 de secunde înainte de producerea cutremurului, agitaţia înaripatelor lăsându-se, în multe situaţii, şi cu mici accidente.

„În funcţie de intensitatea cutremurului şi reacţia animalelor este puţin diferită. Fie este mai intensă, fie este mai puţin intensă. Acum, pentru că a fost un cutremur cu o intensitate relativ scăzută, de 5,8 pe Richter, probabil nici reacţia animalelor nu a fost pe măsură. Dacă era de 6,5 pe Richter sau de 7 situaţia era complet diferită”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul veterinar Vladimir Mănăstireanu.  

„Căţelul meu nu a reacţionat deloc, mă aşteptam să îl găsesc treaz, prin curte, neliniştit, însă şi la cutremurul de anul trecut şi la cel de acum, dormea fără probleme. De regulă, dacă e un seism de intensitate mare, animalele devin mai neliniştite. Câinii au un urlet precum lupii. În literatura de specialitate se spune însă că, de fapt, s-a creat un mit şi că animalele nu prezic cutremurele, că nu au un talent în acest sens”, a completat medicul veterinar. 

Animalele, capabile să perceapă vibraţiile

Potrivit acestuia, animalele reuşesc să perceapă sunetele de înaltă frecvenţă şi sunt capabile să simtă vibraţiile. „La ţară, vacile, oile, pot să-şi reducă producţia de lapte, găinile nu mai dau ouă, porumbeii refuză să mai intre în cuib. Câinii ar putea simţi cu câteva zile un cutremur înainte de a se produce iar pisicile miaună prelung şi sunt dezorientate, preferând să stea mai mult în apropierea stăpânului, însă reacţiile depind de ceea ce pot să simtă ele în vibraţia pământului în ziua cutremurului”, arată Vladimir Mănăstireanu. 

Medicul Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, spune că agitaţia cea mai mare în noaptea în care s-a produs cutremurul a fost în colivii. „Câinii simt mai repede cutremurul, pisicile mai puţin. Însă păsările de colivie au reacţionat foarte brutal, au simţit cu 30 de secunde înainte ca unda seismică să lovească, s-au aruncat pur şi simplu, unii au căzut în cioc, alţii şi-au rupt câte o pană, alţii s-au lovit la ochi”, a declarat veterinarul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite