Cum vrea un parlamentar să crească accesul gravidelor la consultaţii prenatale

Cum vrea un parlamentar să crească accesul gravidelor la consultaţii prenatale

Gravidele ar putea beneficia de consultaţii prenatale FOTO Adevărul

Gravidele ar putea beneficia de mai multe consultaţii prenatale dar şi de sprijin social. Aşa prevede o propunere legislativă depusă la Senat de Tudor Ciuhodaru, deputat PSD.

Ştiri pe aceeaşi temă

Motivul pentru care este nevoie de introducerea unei astfel de măsuri e legat de prevenţie, arată parlamentarul în expunerea de motive. Potrivit documentului, lipsa de monitorizare a sarcinii duce la apariţia unor probleme de sănătate dar şi la indicatori ridicaţi referitori la mortalitatea infantilă, avorturi spontane sau prematuritate. 
 
„Două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic deşi specialiştii recomandă minimum opt controale ginecologice”, arată deputatul. 
 
Potrivit doctorului Tudor Ciuhodaru, o femeie din 2600 moare în timpul sarcinii, aceleaşi valori fiind raportate şi în Iran. Ca o paralelă, media europeană este de un deces la 8900 de sarcini.
 
Cum vor fi acordate fondurile pentru sprijinirea gravidelor
 
„Fondurile pentru acordarea sprijinului material precum şi cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se asigură de la bugetul de stat prin Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, ce va fi suplimentat cu sumele necesare”, notează proiectul legislativ. 
 
În ceea ce priveşte sprijinul material, acesta va fi acordat în funcţie de indicatorul social de referinţă. 
 
„Prezenta legislaţie are ca obiect de reglementare stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin condiţionarea acordării gratuite, pentru fiecare nou-născut viu, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă”, a completat Ciuhodaru. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările