COVID-19: Vaccinarea, lansată în aceeaşi zi pe întreg teritoriul Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccin

Campania de vaccinare contra Covid-19 va fi lansată în aceeaşi zi în toate ţările europene, potrivit unor surse din anturajul preşedintelui francez Emmanuel Macron, conform AFP.

Data nu a fost încă fixată, potrivit acestor surse. "Am spus că la nivel european va începe în acelaşi moment. De aici şi interesul de a fi la comun", a precizat un consilier. 

Emmanuel Macron a anunţat acest proiect de campanie de vaccinare tuturor grupurilor politice din Adunarea Naţională. 

El le-a explicat că "toate ţările europene îşi vor lansa campania de vaccinare în aceeaşi zi la sfârşitul anului", a rezumat în faţa presei şeful deputaţilor din grupul republicanilor, Damien Abad. 

Întrebat de AFP, preşedintele grupului socialiştilor Valérie Rabault a confirmat că şeful statului a anunţat o campanie de vaccinare care va începe în aceeaşi zi "în toate ţările europene". 

La insistenţa Germaniei, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat marţi că s-ar exprima în sfârşit pe 21 decembrie - cu o săptămână mai devreme - cu privire la vaccinul Pfizer/ BioNTech, deschizând calea unui posibil debut al vaccinărilor înainte de finalul anului. 

Vaccinul vine până la sfârşitul anului

Reamintim că, în urmă cu ceva timp, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că primele vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea fi administrate în România chiar anul acesta, între Crăciun şi Anul Nou

Astfel, Valeriu Gheorghiţă a declarat, la Digi24 , că vaccinarea efectivă ar putea începe iniţial pentru 5.000 de angajaţi ai spitalelor, chiar la o zi-două după ce cele aproximativ 10.000 de doze de vaccinuri vor ajunge în ţară:

„Dacă autorizaţia va fi eliberată în 23 decembrie, probabil că între Crăciun şi Anul Nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România şi vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi”, a spus Valeriu Gheorghiţă, potrivit sursei citate.

„Este o tranşă simbolică, dacă vreţi, care va fi distribuită în aceeaşi zi în toate cele 27 de ţări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât şi cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate creşte de la o lună la alta”, a spus Gheorghiţă, conform sursei citate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite