Consiliile de administraţie ale spitalelor vor putea să ceară audit extern şi vor aproba orice achiziţie directă mai mare de 50.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Voiculescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vlad Voiculescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliile de administraţie ale spitalelor vor putea să ceară audit extern pentru unitatea medicală şi vor aproba orice achiziţie directă mai mare de 50.000 de lei, stabileşte o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern şi care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, a anunţat, joi, ministrul Vlad Voiculescu.

„La nivelul ministerului, avem un corp control unde oamenii se numără pe degete, avem de asemenea un birou de audit. Uitându-mă pe ultimele rapoarte de audit, pare că trăim undeva în Elveţia, pare că suntem foarte bine, nu există probleme în spitale. Nu sunt mulţumit cu capacitatea de control a Ministerului Sănătăţii din acest moment. Aceleaşi probleme le avem la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, la Agenţia Naţională a Medicamentului. Evident că lucrurile trebuie schimbate. Pe de o parte, trebuie să avem mai multă transparenţă şi capacitate de a digitaliza tot ce poate fi digitalizat, pentru că numai aşa poţi să vezi ceea ce se întâmplă cu adevărat în sistem. Altfel, în spatele multor uşi închise în care se plimbă o hârtie sau alta nu poţi să-ţi dai seama exact ce există”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Responsabilizarea consiliilor de administraţie

Vlad Voiculescu a precizat că la nivelul ministerului nu se poate verifica ceea ce se întâmplă în spitalele din toată ţara, însă a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă care responsabilizează consiliile de administraţie.

„Avem o ordonanţă de urgenţă care pentru prima dată permite consiliilor de administraţie ale spitalelor să ceară au audit extern la nivelul spitalului. (…) Doi, Consiliul de administraţie va aproba fiecare cheltuială, fiecare achiziţie directă de peste 50.000 de lei. Asta înseamnă că nu vom mai avea achiziţii directe, nu vom mai avea aranjamente, am văzut nu de puţine ori aranjamente pe care le face managerul de spital sau cineva din consiliul director cu o companie sau alta, netrecând prin licitaţie, netrecând prin niciun proces de transparenţă”, a declarat Voiculescu, arată g4media.ro.

Ministrul a mai spus că zilnic primeşte informaţii eronate: „Nu e zi de la Dumnezeu în care să nu primesc ceva care fie e profund eronat, fie e ceva care arată mai degrabă a sabotaj. (…) Unu, e lipsă de capacitate, doi, alte interese, care ţin de o agendă politică sau câteodată de o agendă cât de poate de personală a unui funcţionar sau altul”.

Potrivit legii sănătăţii, în cadrul fiecărui spital funcţionează un consiliu de administraţie format din 5-8 membri, care are rolul de a dezbate principalele probleme de strategie, de organizare şi funcţionare a spitalului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite