Colegiul Medicilor din România oferă consiliere urmaşilor personalului medical care a pierdut lupta cu noul coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele interesate se pot adresa de acum instituţiei, care prin Comisia Economico-Socială a Consiliului Naţional şi prin departamentul de resort, în urma analizei, va asigura asistenţa necesară FOTO EPA-EFE
Persoanele interesate se pot adresa de acum instituţiei, care prin Comisia Economico-Socială a Consiliului Naţional şi prin departamentul de resort, în urma analizei, va asigura asistenţa necesară FOTO EPA-EFE

Colegiul Medicilor din România a anunţat, luni, că oferă consiliere urmaşilor personalului medical care a murit în urma complicaţiilor cauzate de infectarea cu noul coronavirus, după ce au fost identificate situaţii în care aceştia nu cunoşteau că beneficiază de anumite drepturi sau au întâmpinat dificultăţi în dobândirea lor.

Biroul Executiv al Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România a analizat modalitatea de punere în aplicare şi de respectare a drepturilor conferite de Legea nr. 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19, potrvit unui comunicat al CM.

Ca urmare a identificării unor situaţii concrete în care, beneficiari ai drepturilor prevăzute de Legea vizată, urmaşii personalului medical, fie nu cunoşteau prevederile acestei legi, fie întâmpinau dificultăţi în dobândirea drepturilor ce li se cuvin în baza acestei legi, potrivit sursei citate.

Iar pentru a preveni astfel de situaţii, Colegiul Medicilor din România vine în sprijinul urmaşilor personalului medical şi oferă consiliere persoanelor beneficiare ale drepturilor prevăzute de Legea nr. 56/2020.

Astfel că persoanele interesate se pot adresa de acum instituţiei, care prin Comisia Economico-Socială a Consiliului Naţional şi prin departamentul de resort, în urma analizei, va asigura asistenţa necesară.

Art. 4. – (1) Legea 56/2020

Urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19 beneficiază de următoarele drepturi:

a) „dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;

b)pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2  (1)la data decesului;

c)dreptul la asistenţă medicală şi medicamente gratuite în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea;

d)scutirea de la plata impozitului pe terenul şi pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate. (2) Soţia/Soţul supravieţuitoare/supravieţuitor beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. b) –d) dacă nu se recăsătoreşte.”

Însă, de drepturile conferite de prezenta lege nu beneficiază personalul medical care a dobândit alte afecţiuni fizice şi/sau psihice ori care a devenit invalid din cauza participării la acţiuni medicale împotriva COVID-19, în situaţia în care rănirea, afecţiunea fizică şi/sau psihică sau invaliditatea a survenit ca urmare a săvârşirii, cu intenţie, a unei infracţiuni pedepsite potrivit legii.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite