COD ROŞU de caniculă! Care sunt judeţele afectate şi unde anunţă meteorologii furtuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
canicula

Meteorologii au emis joi dimineaţă o avertizare cod roşu de canicula, valabilă pentru şase judeţe din Transilvania, unde temperaturile vor ajunge la 39 de grade la umbră. Alerta este valabilă joi nşi vineri. Totodată, un cod galben de instabilitate atmsoferică a fost emis pentru joi, în zona de est şi sud-est a ţării.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meterologie, codul roşu de caniculă este valabil joi, 30 iunie şi vineri, 1 iulie, în judeţele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, unde se vor semnala temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat.

„Joi (30 iunie) şi vineri (01 iulie), în zonele joase din judeţele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge şi depăşi recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38...39 de grade în judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud vor fi 36...37 de grade. Pe parcursul nopţilor temperaturile se vor menţine ridicate şi doar în orele dimineţilor se vor înregistra valori în general de 20...24 de grade“, scrie în alerta meteorologilor.

aaaa

De asemenea, ANM anunţă cod galben de caniculă în restul ţării, conform hărţii.  În intervalul menţionat valul de căldură se va menţine în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime între 17 şi 20 de grade.

Un cod portocaliu de caniculă este valabil joi şi vineri local în Banat, Transilvania şi Moldova, potrivit hărţii.   „În zilele de joi (30 iunie) şi vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania şi Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne şi nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18...22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Notă: temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse şi în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme“, anunţă meteorologii.

COD GALBEN de furtuni joi după-amiază, de la 14.00 - la 21.00

În cea mai mare parte a Moldovei, în nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum şi local în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (cu viteze de peste 55...70 km/h), descărcări electrice, averse torenţiale şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp.

aaa
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite