Asemănări şi deosebiri între vaccinul anti-COVID Moderna, avizat miercuri şi de UE, şi cel al Pfizer/BioNtech deja în uz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statele Unite şi Canada au autorizat vaccinul Moderna încă din decembrie
Statele Unite şi Canada au autorizat vaccinul Moderna încă din decembrie

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a avizat azi utilizarea vaccinului împotriva Covid-19 al companiei americane Moderna. La începutul lunii trecute a fost autorizat şi vaccinul dezvoltat de Pfizer, care de altfel este deja folosit de majoritatea ţărilor pentru imunizarea populaţiei. Cele două vaccinuri în care experţii îşi spun speranţele că vor duce la finalul pandemiei prezintă mai multe asemănări, însă şi o serie de diferenţe.

Principala diferenţă între cele două vaccinuri este conservarea la rece. Vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi de între -60 şi -80 de grade Celsius, fapt ce a obligat statele la organizarea unui costisitor şi complex sistem de distribuire şi depozitare, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna necesită o temperatură de -20 de grade C şi depozitarea într-un congelator obişnuit.

În acelaşi timp, vaccinul de la Pfizer poate rezista 5 zile într-un frigider obişnut, în timp ce cel de la Moderna rezistă până la 30 de zile. 

Cele două vaccinuri se vor administra în câte două doze, cele de la Moderna la o distanţă de 28 de zile, iar cele de la Pfizer la o diferenţă de 21 de zile.

Ambele vaccinuri au prezentat o eficacitate de aproape 95%, mult mai mare decât se aştepta, însă cel de la Moderna a demonstrat capacitatea de a preveni cazurile grave de COVID-19, potrivit datelor publicate de FDA.

Ambele vaccinuri folosesc ARN mesager sau ARNm, care se introduce în celulele umane pentru ca propriul organism să poate produce proteine virale care servesc la generarea de anticorpi necesari corpului pentru a se apăra.

FDA a autorizat vaccinul dezvoltat de Pfizer pentru cei cu vârste de peste 16 ani, în timp ce cel dezvoltat de Moderna este destinat celor cu vârste de peste 18 ani.

Statele Unite şi Canada au autorizat vaccinul Moderna încă din decembrie, iar autorităţile din Israel, ieri. La rândul ei, Uniunea Europeană a comandat 160 de milioane de doze de vaccin Moderna.

Moderna ar urma să-şi deschisă o fabrică în Elveţia, unde ar putea produce 800.000 de doze de vaccin zilnic.

Vaccinul Pfizer este autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului încă din decembrie, iar acum este folosit de cele 27 de state membre UE.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite