Voronin şi Dodon, „putiniştii de serviciu ai Kremlinului“, uniţi în bătălia pentru Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aşteptarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, care se vor desfăşura în această toamnă în Republica Moldova, liderii PCRM şi PSRM, Vladimir Voronin şi Igor Dodon au devenit aliaţi de conjunctură în bătălia pentru preluarea puterii.

Deşi liderul PCRM a anunţat că îşi va depune candidatura pentru prezidenţiale nu este exclusă varianta ca până la toamnă acesta  să se răzgândească şi să-l susţină pe mai tânărul Dodon, favorit  al sondajelor de opinie. Igor Dodon nu este diferit ca mentalitate şi acţiune politică decât Vladimir Voronin întrucât este animat de acelaşi ţel: Republica Moldova să se reîntoarcă în matca sferei de influenţă a Kremlinului şi implicit în cadrul Uniunii EuroAsiatice. O alianţă între cei doi putinişti întăreşte vectorul politic al forţelor pro-Kremlin în bătălia alegerilor prezidenţiale din toamnă, pe fondul fărămiţării blocului partidelor de dreapta. Guvernarea PDM sub bagheta oligarhului Vladimir Plahotniuc este slabă iar situaţia economică este dezastruoasă în contextul în care FMI şi UE au spus stop pentru moment unui nou acord de împrumut puterii politice de la Chişinău. Aceste derapaje ale fostelor partide din cadrul defunctei AIE (PLDM, PL şi PDM) coroborate cu jaful din sistemul bancar au creat premise electorale favorabile tandemului PCRM şi PSRM. Pentru Voronin şi Dodon, prostia şi fudulia politicienilor pro-europeni sunt mana cerească întrucât nemulţumirea populaţiei le întăreşte bazinul electoral pe lângă cel clasic rusofon. În acest context, Vladimir Voronin şi Igor Dodon au început timid o acţiune de PR politic la Strasbourg la APCE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei) unde într-un stil clasic comunist şi-au expus pe larg ideile revoluţionare despre preluarea puterii politice la Chişinău. În faţa unor săli goale, Voronin şi Dodon şi-au dat în petec folosind în discursurile lor termeni cheie precum: revoluţie, poporul moldovean, dizolvarea Parlamentului, alegeri anticipate, trădarea Occidentului, etc. Pentru liderii europeni, Voronin şi Dodon sunt  doar „doi arlechini”, fără credibilitate care pun însă în pericol construcţia europeană Chişinăului din ultimii ani.

„Eu nu am precizat în ce sens şi în ce plan. Dar am vorbit despre revoluţie. Ce formă va lua ea – vom stabili împreună cu poporul, cu cei care au mai rămas în ţară”,a declarat liderul PCRM, potrivit portalului Noi.md.

La rândul său, preşedintele PSRM a fost mai explicit în discurs visavis de acţiunile viitoare, pe care le vor desfăşura în vederea preluării puterii:

„Pentru ca pe 30 octombrie să aibă loc şi alegeri Parlamentare anticipate, este necesar să asigurăm dizolvarea Parlamentului nu mai târziu de sfârşitul lunii august. Cea mai rapidă metodă şi constituţională este demiterea Guvernului. Ca să reuşim, demiterea trebuie să aibă loc până la sfârşitul lunii mai. În acest sens PSRM va iniţia o moţiune de cenzură”.

Prin astfel de acţiuni politice externe, Dodon şi Voronin nu urmăresc decât izolarea externă a Republicii Moldova, instaurarea unui regim politic de tipul celui instituit de Aleksander Lukaşenko în Belarus şi consolidarea în plan intern a imaginii lor în contextul în care eşecul politicienilor pro-europeni au creat nemulţumiri în rândul populaţiei şi implicit debuşee electorale. Dacă aceşti doi politicieni toxici vor reuşi să îşi consolideze până la toamnă această alianţă tacită, va fi greu pentru partidele pro-europene să reuşească să îşi impună un candidat cu şanse în alegerile prezidenţiale care să nu fi fost implicat în subteranele defunctei AIE (Alianţa deIntegrare Europeană). Viitorul Moldovei nu se va juca în toamnă ci se joacă încă de acum pentru că dacă tandemul Voronin –Dodon va prelua puterea, Republica Moldova se va întoarce în timp, în anii 2000, când comuniştii instituiseră o cortină de fier peste Prut. Un actor principal în jocul politic de la Chişinău trebuie să fie România care este obligată să medieze o regrupare a forţelor politice pro-europene astfel încât apropierea de UE să continue în Moldova. Pe de altă parte, situaţia economică  de la Chişinău se înrăutăţeşte de la o zi la alta iar creşterea economic este inexistentă. Potrivit jurnaliştilor de la Mesager, experţii Institutului Naţional de Cercetări Economice susţin că destabilizarea sectorului bancar din 2015 va influenţa asupra creşterii economice în anul 2016.

„Am prognozat devalorizarea monedei naţionale pentru 2016. Evoluţia în declin continuu a indicatorilor macroeconomiei din 2015, cu certitudine va influenţa economia din acest an, cel puţin în prima jumătate a anului”, susţine Alina Ceban, reprezentant al Institutului Naţional de Cercetări Economice.

Astfel, în  primele două luni ale anului 2016, exporturile de mărfuri autohtone au înregistrat o scădere de peste 29% până la 155,9 milioane de dolari, arăta datele Biroului Naţional de Statistică (BNS). Cele mai semnificative şi de impact scăderi s-au văzut la exporturile de produse alimentare şi animale vii – 42%.  Livrările de cereale şi fructe cu 34,3%, grăsimi şi uleiuri vegetale cu 49%, de seminţe şi fructe oleaginoase cu 27,7% potrivit jurnaliştilor de la mold-street.com.

„În Moldova se consolidează corupţia, mafia, neprofesionalismul, incompetenţa şi eşecul în toate sferele”, a declarat Vladimir Voronin, acuzând guvernarea de criza economic, potrivit IPN.md.
“Moţiunile împotriva Guvernului se depun, de obicei, pe o tematică legată de activitatea sa. În Republica Moldova însa opoziţia înaintează moţiune împotriva Guvernului pentru că … vrea mai repede la putere, vrea alegeri anticipate. Moldova este un stat captivant, dar imaginaţia şi acţiunile unora sunt captive”, a scris premierul moldovean Pavel Filip pe Facebook, în replică la intenţia socialiştilor, de a depune o moţiune de cenzură împotriva Executivului.

 În momentul de faţă, situaţia politică de la Chişinău este complicată iar şansele de supravieţuire ale Cabinetului PDM condus de Pavel Filip depind în primul rând de acordul de împrumut cu FMI şi de ajutorul Bucureştiului altfel forţele pro-putiniste au drum deschis în bătălia pentru Moldova.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite