VIDEO Viorica Dăncilă a greşit de şase ori denumirea crizei pe care spune că a rezolvat-o: „Mă refer la imunoglobină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, despre criza de „imunoglobină”, referindu-se la declanşarea mecanismului de protecţie civilă din cauza lipsei totale de imunoglobulină în România.

Viorica Dăncilă a vorbit miercuri în şedinţa de Guvern  despre criza de imunoglobulină, însă a avut dificultăţi în a pronunţa termenul medical.

”O altă problemă la care doresc să mă refer este declanşarea Mecanismului european de protecţie civilă, şi mă refer la imunoglobină. Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, pentru apelarea Mecanismului european de protecţie civilă, din cauza lipsei de imunoglobină din spitale. (...) Situaţia din ultimul an, în care s-a înregistrat o lipsă acută de pe piaţă a imunoglobinei va fi în sfârşit finalizată. Cred că este o situaţie pe care putem să o rezolvăm pe termen scurt în ceea ce priveşte acest aspect”, a afirmat Viorica Dăncilă.
Premierul a precizat că ”demersurile pentru achiziţionarea imunoglobinei vor fi realizate de acum de către CN Unifarm SA, care va acoperi de asemeni şi costurile aferente”.

”Discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau 80% din necesar, iar în ciuda efoturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback, criza de imunoglobină a continuat”, a încheiat Dăncilă.

România a cerut oficial ajutorul ţărilor din UE şi NATO pentru criza de imunoglobulină, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea anunţând că i-a comunicat şi prim-ministrului că va activa această procedură. Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei  vor fi realizate de către Compania Naţională „UNIFARM” SA, care va acoperi şi costurile.

.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite