Viaţă de pensionar de lux. Bonus de aproape 30.000 de euro pentru trei foşti judecători ai CCR, la final de mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu FOTO Mediafax
Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu FOTO Mediafax

Cei trei judecători ai CCR care şi-au terminat mandatul de nouă ani, adică Valer Dorneanu, Mona Pivniceru şi Daniel Morar, nu pleacă din instituţie cu mâna goală, ci vor primi şi un „bonus”, adică echivalentul a şase indemnizaţii nete lunare, care se ridică la aproximativ 30.000 de euro.

Prevederea privind banii în plus la care au dreptul cei care îşi termină mandatul la CCR e prevăzută în legea de funcţionare şi organizare a instituţiei. Potrivit aliniatului 5 al articolului 71 din legea CCR, „la încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilităţii exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curţii Constituţionale beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia netă de 6 luni de activitate”.

Fostul şef al CCR, Valer Dorneanu, a avut în 2020 o indemnizaţie de 295.692 de lei net, ceea ce înseamnă lunar 24.600 de lei pe lună, echivalentul a circa 5.000 de euro lunar. Conform calculelor, fostul şef al CCR ar avea dreptul la 30.000 de lei, bani care se vor adăuga la pensiile de care beneficiază, cea pe bază de contributivitate şi cea de fost parlamentar.

Un al doilea judecător ieşit acum la pensie, Daniel Morar, a încasat un salariu de la Curtea Constituţională de 283.980 de lei net. Aşsdar, lunar 23.665 de lei pe lună, adică 4.800 de euro. Bonusul lui Morar ar urma să se ridice la 28.800 de euro.

Nu în ultimul rând, Mona Pivniceru a avut în 2020 un salariu net de 290.000 de lei, adică echivalentul a 4.900 de euro pe lună. La terminarea mandatului ar urma să primească în cont 29.400 de euro.

Cei trei judecători au fost înlocuiţi în Parlament de Bogdan Licu, Iuliana Scântei şi Mihaela Ciochină, car eau depus jurământul de învestitură sâmbătă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite