Vanghelie şi examenul vieţii sale: extemporal la DNA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie se gândeşte dacă va da declaraţii la DNA
Marian Vanghelie se gândeşte dacă va da declaraţii la DNA

Primarul „care este“ Marian Vanghelie,a fost reţinut ca urmare a acuzaţiilor aduse de procurorii DNA. Pe scurt, Vanghelie este acuzat că şi-ar fi însuşit ilegal, din comisioanele impuse firmelor care aveau contracte cu Primăria Sectorului 5, peste 90 de milioane de euro.

Sincer, valoarea totală a şpăgii, dacă va fi dovedită de anchetatori, nu ne miră, deoarece lui Vanghelie îi place să facă totul la scară mare. Doar el este deţinătorul patentului „Vanghelioanelor“ de Anul Nou sau al megapetrecerilor muncitoreşti cu mititei de 1 Mai.

Momentan, primarul „care este“ a refuzat să dea declaraţii referitoare la acuzaţiile ce i se aduc. O tactică des întâlnită, într-o primă fază, în cazul multor personaje care ajung să fie reţinute. Vor să cunoască acuzaţiile, să-şi stabilească strategia de apărare cu avocatul, să vadă dacă mai apar acuzaţii noi. Urmează o nouă etapă, în care unii aleg să-şi apere nevinovăţia, iar alţii încep colaborarea cu anchetatorii. De asemenea, există şi varianta de a continua să nu declari nimic. Ultima dintre ele  ar fi un mare eşec pentru procurorii care anchetează cazul Vanghelie şi, implicit, o mare pierdere pentru opinia publică.

Un Vanghelie stresat, presat, plin de ură la adesa denunţătorilor şi a duşmanilor politici este o sursă inepuizabilă de dezvăluiri de culise şi de perle lingvistice. Declaraţiile sale vor fi o lectură spumoasă, o prezentare halucinantă a tabloului comico-tragic al scenei noastre publice, Vanghelie fiind unul dintre personajele reprezentative ale „şcolii“ politice româneşti postrevoluţionare. Devine astfel esenţial ca procurorii să-l facă (determine, provoace, oblige etc.) pe edil să reacţioneze, să dea extemporal la DNA. Să scrie negru pe alb (e greu de presupus că va putea face asta cu subiect şi predicat) despre cum se face politică în România. Un Vanghelie transformat din „acuzat“ în „denunţător“ ar fi o bombă pentru scena politică. Stă la mâna procurorilor să găsească cheia unei astfel de transformări.

În momentul în care a fost dat afară din PSD de Victor Ponta şi Liviu Dragnea, Vanghelie a avut câteva apariţii televizate în care a făcut acuzaţii grave la adresa premierului şi a unora dintre apropiaţii acestuia, fără a aduce, însă, dovezi concludente. A fost un fel de „avertisment“ transmis adversarilor. La fel au stat lucrurile şi în momentul reţinerii sale. Prima reacţie a lui Vanghelie în ceea ce-l priveşte pe Ponta, duşmanul său politic nr. 1, a fost una de tip mafiot, primarul „care este“ fiind un pasionat al filmelor de gen. Cureaua de transmisie a fost iubita edilului, Oana Niculescu- Mizil, iar textul suna aşa: Vreau să-i transmit un mesaj: Victore, Victore! Şi mă uit în ochii lui. Şi nimic mai mult nu spun. O spun cu voce mai groasă şi ştie el la ce mă refer. Îmi pare rău pentru el şi pentru Daciana“. Un mesaj suficient de sugestiv pentru a ne face o imagine despre cum stau lucrurile în subteranele politicii româneşti, dacă mai era nevoie. Un nou episod gen „semnul la nas“ făcut de Elena Udrea. De data asta, însă, cu adrisantul cunoscut: Victor Ponta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite