Traian  Băsescu: „Avem probleme legate de prezenţa cetăţenilor români în Siria. În acest moment, e pregătită repatrierea a 19 cetăţeni români“

Traian  Băsescu: „Avem probleme legate de prezenţa cetăţenilor români în Siria. În acest moment, e pregătită repatrierea a 19 cetăţeni români“

Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi seară, o conferinţă de presă referitoare la ultimele evenimente din spaţiul public, care au legătură cu Preşedinţia: situaţia din Siria, scrisoarea lui Zgonea, ridicarea Ordinului „Steaua României“ acordat lui Tokes.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

Antonescu, despre o posibilă intervenţie în Siria: „Vom fi în prima linie alături de SUA şi aliaţii noştri“

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marţi, la finalul întrevederii cu ministrul adjunct de Externe al Statului Israel, Zeev Elkin, că România se va afla în prima linie, alături de SUA şi aliaţii săi, în situaţia în care se va decide o intervenţie în Siria.
 
Cine va lupta contra Siriei?
 
Răspunsul la această întrebare, doar aparent foarte simplă, poate genera o rebalansare nu numai a raporturilor de forţe în Orientul Apropiat, dar şi o recalibrare a relaţiilor diplomatice şi militare între marile puteri ale lumii contemporane.

 

 • 20:04
   Guvernul a amestecat Roşia Montană cu nevoia de modificare a legii minelor pentru a putea creşte redevenţa. În legea minelor, redevenţa este între 2 şi 4% dacă nu mă înşel. Au băgat în lege şi modificarea de redevenţă.Trebuia ţinută societatea pe HG, aşa cum prevede contractul iniţial, iar modificarea legii se putea face şi prin OUG sau puteau modifica legea în Parlament.
   Îmi aduc aminte convingerile lui Ponta.Când era în opoziţie, spunea câţi bani a luat preşedintele. Nu a existat ofertă, nu s-a ajuns la aprobarea proiectului în timpul lui Boc.Am presupus că dacă aşa gândea atunci, aşa gândeşte acum, mai ales că a finalizat cu bine procesul.
  Despre semnarea privatizării CFR Marfă: E exact ca aia: sunt de acord ca prim-ministru, dar ca deputat, nu. Avem premier şi deputat la Palatul Victoria, unu-n doi, doi în unu. De fapt, din doi abia faci unu.
 • 20:02
  E exact ca la CFR Marfă cu CSAT.
  CSAT nu se putea ocupa de câştigător. Legea nominalizează compania Roşia Montană, ce face.Nota prin care se aprobă crearea societăţii e semnată de Tăriceanu. Acolo se spune că va fi o HG.
 • 20:02
  Despre acuzaţia la adresa Guvernului privind Roşia Montană. Eu lucrez pe realităţi, ce să fac, dacă s-a trimis legea la Parlament şi preşedintele Camerei îmi spune: dezbatem legea sau organizaţi un referendum?Eu ce fac?Răspund la problemă.
 • 20:00
  Ce vă asigur este că atunci când aliaţii noştri, cei care au capabilităţi militare, vor lua decizia unor lovituri în Siria, vom fi solidari cu ei. Multe se pot duce mai departe într-o analiză. Nu suntem o mare putere, asta vreau să înţelegeţi.Nu este o chestiune de laşitate, atât putem noi acum. Nu avem nici F16 şi F35, nici portavioane şi distrugătoare.Asta este România acum. Sigur, am vrea să fim mai utili, dar atât putem.
 • 19:59
  Încercăm să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă aliaţii noştri decid lovituri chirugicale, dar în timpul acestei lovituri apare ripostă a Damascului, a Armatei Siriene sau dacă grupări care acţionează în Siria.Fie că vorbim de Hezbollah, de grupări care sunt în opoziţie cu puterea lansează atacuri către vecini.
  Ce se  întâmplă dacă în timpul atacului, un aliat al Siriei se angajează şi el în dispută?Nu avem certitudini pe această reacţie.

 • 19:58
   Apreciem că există riscuri de extindere a conflictului dinspre sau către vecini. Încercăm să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă aliaţii noştri decid lovituri chirugicale, dar în timpul acestei lovituri apare ripostă a Damascului, a Armatei Siriene sau dacă grupări care acţionează în Siria.Fie că vorbim de Hezbollah, de grupări care sunt în opoziţie cu puterea lansează atacuri către vecini.
 • 19:56
   Vor suna la televiziuni, să spună că au fost abandonaţi.Dacă începe un conflict internaţional în Siria, statul e obligat să protejeze oamenii de la ambasadă, să-i reloce.
  Vrem să evităm să nu le dăm asistenţă până în ultima clipă. Prudenţa mai vine din altă parte, de aceea ne angajăm să fim solidari.
  Deşi avem propriile analize, sperăm ca cei care vor lua decizia acţiunii să aibă convingerea că va fi una care se limitează la Siria. Apreciem că există riscuri de extindere a conflictului dinspre sau către vecini
 • 19:54
   Despre Siria:Cred că al-Assad e unul din şefii de stat cu care am avut cele mai puţine întâlniri, două.
  Nu e o relaţie de prietenie, a funcţionat o relaţie instituţională. Poziţia moderată derivă din mai multe motive. Una din explicaţii e numărul mare de cetăţeni români din Siria. Probabil când va începe ceva, sună direct la TV că nu-i ajută statul român.
 • 19:54
  Despre Vosganian: Să aşteptăm să vedem decizia Senatului, nu vreau să prejudec o acţiune a Senatului.
 • 19:54
  Ovidiu Silaghi nu cred că se încadrează acum în procedura de a se cere aviz de la preşedinte. Probabil trebuie să apară în MO, e treaba Parchetului, nu eu mă ocup cu sesizările. Cu certitudine, după ce mă uit pe documente, iau o decizie.
 • 19:53
   Îmi pare rău că am abordat un subiect care nu e pentru un preşedinte, dar măcar ca cetăţean, ca fost primar. Trebuie să renunţăm la a ne declara iubitori ai câinilor, dacă îi trimitem în stradă, să devină agresivi.
 • 19:52
  Ţine-l lângă om, altfel mâine avem altă nenorocire cu alt copilaş, o femeie. Fac un apel la Guvern să emită o OUG. Cazul de ieri nu ne mai lasă să aşteptăm la mâna demagogilor, nu vreau să intru în detalii pe urma înavuţiţilor de pe urma castrării. Castrarea nu îi scoate dinţii.
 • 19:51
   Sunt revoltat de demagogia legată de iubitorii de câini: Dacă vreţi, pentru a nu face confuzie, vă iau acum acasăAm cinci câini, trei sunt de pe stradă- atât am putut să cresc.Trăiesc lângă un om.
 • 19:50
  Guvernul să emită OUG în care pe tot teritoriul să se dea un termen de adoptare, cei neadoptaţi să fie eutanasiaţi. Nu putem pune câinii mai presus de oameni, de un copil care se şi duce să se joace cu el, că aşa a văzut el în poveşti, că un câine e prietenul omului, dar nu unul flămând, prigonit, sălbăticit.
 • 19:50
  Această soluţie aplicată din 2004 a fost un eşec. Nu trebuie să mai aşteptăm să mai moară un copil, un om sfâşiat de câini, să înţelegem că trebuie să luăm această măsură.
 • 19:49
  Să-i ţină în ţarcul lor, după care cei care nu au fost adoptaţi să fie imediat eutanasiaţi.Povestea cu castrarea câinilor are două valenţe: Prelungeşte timpul în care câinii dispar de pe străzi.Nu este o soluţie relativ rapidă, poate dura 10 ani, 18 ani,  nu ştiu cât trăiesc câinii.
  Castrarea este o soluţie pe termen lung care din 2004 de când avem noua legislaţie în vigoare s-a dovedit că nu dă rezultate.  Rezultatul actualei legislaţii care vizează castrarea şi teoria lăsării lor tot pe stradă, că acela e mediul în care se simt bine, uitându-se că şi oamenii, copiii trebuie să se simtă în siguranţă.
 • 19:48
  Din acest motiv, fac apel la Guvern, pentru că adminstraţiile locale sunt cu mâinile legate de legislaţia în vigoare. Fac apel la Guvern să emită o OUG prin care să stabilească un termen scurt sau rezonabil în care iubitorii de câini să ia câinii maidanezi acasă.

 • 19:47
  Când au blocat procesul de eutanasiere eram primar, iar Parlamentul a făcut-o politicianist.
  Anul trecut au fost 16 000 de bucureşteni muşcaţi.


 • 19:47
  Despre câinii maidanezi: Am să vă rog să mă scuzaţi că abordez un al patrulea subiect, care mulţi vor spune că nu este pentru un preşedinte care se respectă. Am fost primarul Capitalei şi cunosc problema maidanezilor
 • 19:46
  Parlamentarii să aibă în vedere consecinţele oricărei soluţii pe care o adoptă. Având în vedere că există posibilitatea să fie necesară acţiunea ca mediator a preşedintelui faţă de proiect, sunt nevoit să am un comportament neutru, chiar dacă am fost un susţinător.odul cum evoluează lucrurile mă face să devin prudent pentru a fi la nevoie un mediator credibil în dezbatere. Poziţiile mele faţă de proiect vor fi neutre din acest moment.
 • 19:44
   Sigur, mi s-a părut interesant faptul că un membru marcant al PSD, Zgonea e interesat de referendum:. Cât timp ei refuză aplicarea unui referendum, mi se pare că din nou, partidele aflate la putere sunt în contradicţie. Un referendum valid nu-l respectă, sunt greu de înţeles, dar decizia mea rămâne fermă.
 • 19:44
  În cazul în care, în urma dezbaterilor din Parlament, societatea ar fi fragmentată pe tema Roşia Montană, în momentul în care aş primi legea la promulgare şi ar genera falii în societate. Cu certitudine nu aş promulga legea înainte de organizarea unui referendum. Sunt proceduri să mă pot încadra în timpul de sesizare şi rganizare a referendumului înainte de promulgare.
 • 19:43
  Nu voi lua o măsură care să facă inutilă dezbaterea în Parlament, ca atare nu declanşez acum un proces de referendum, care oricum nu s-ar putea organiza decât la anul, odată cu alegerile europarlamentare. Am precizat în scrisoare şi eventualitatea în care aş declanşa referendum.
 • 19:42
   În al doilea rând, apreciez şi asta precizez în scrisoare, că o dezbatere în Parlament e de natură să clarifice multe din semnele de întrebare pe care românii le au legat de acest proiect şi cred că dezbaterea în Parlament e cel mai potrivit lucru pentru o opţiune corectă a acestuia.

 • 19:42
  În ce priveşte scrisoarea pe care am primit-o de la domnul Zgonea, care întreabă,în mod politicos, dacă declanşez un referendum pe problema exploatării de la Roşia Montană, am semnat un răspuns.Nu am iniţiat un astfel de proces, l-am invocat ca o eventualitate.
 • 19:38
   În ce priveşte poziţia statului legată de Siria, se menţine aceeaşi pe care am exprimat-o cu ocazia întâlnirii cu ambasadorii români. În această fază, România consideră că trebuie să aibă o atitudine prudentă, iar la momentul la care aliaţii noştri vor decide să ia măsuri prin care să dea un semnal Damascului că este de netolerat utilizarea gazelor de luptă, România se va solidariza cu aliaţii.  De ce prudenţă? Şi azi au fost circa 20 de solicitări de operaţiuni consulare la ambasada noastră din Damasc.  În acest moment e pregătită repatrierea a 19 cetăţeni români.
 • 19:37
   În aceste condiţii, pentru data de 19 septembrie, Cancelaria Ordinelor a convocat cavalerii Ordinului Steaua României. Ulterior, va fi sesizat Consiliul de Onoare cu cele şapte solicitări de ridicare a ordinului dlui Tokes. Aceasta este procedura. Conform legii, preşedintele nu poate fi cel care primeşte astfel de solicitări, nici nu poate emite decretul. Procedura e cea care v-a fost prezentată. Dacă acest consiliu de onoare solicită ridicarea ordinului, preşedintele emite decretul. Dacă ajunge la concluzia că nu trebuie ridicat ordinul şi că dl Tokes este un membru care face cinste ordinului, nu se va ridica înalta decoraţie.
 • 19:36
  În primul rând, problema ridicării Ordinului Steaua Republicii acordat lui Tokes. În momentul de faţă sunt şapte cavaleri ai Ordinului care au cerut Cancelariei ridicarea înaltei decoraţii domnului Tokes. În aceste condiţii, pentru data de 19 septembrie, Cancelaria Ordinelor a convocat cavalerii Ordinului Steaua României
 • 19:34
   Mi-au mai trecut emoţiile de bunic, aşa că vreau să mai clarific unele probleme din spaţiul public care au legătură cu Preşedinţia. În primul rând, problema ridicării Ordinului Steaua Republicii acordat lui Tokes. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările