Antonescu, despre o posibilă intervenţie în Siria: „Vom fi în prima linie alături de SUA şi aliaţii noştri“
0Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marţi, la finalul întrevederii cu ministrul adjunct de Externe al Statului Israel, Zeev Elkin, că România se va afla în prima linie, alături de SUA şi aliaţii săi, în situaţia în care se va decide o intervenţie în Siria.
„În momentul în care SUA şi ceilalţi aliaţi vor conveni o formulă de intervenţie care să fie cât mai rapidă şi cât mai fermă, România va fi şi din punctul de vedere al susţinerii parlamentare pentru o asemenea poziţie. România va fi în prima linie a unei asemenea formule de intervenţie împotriva unor lucruri abominabile care se întâmplă în Siria, dar şi de prevenire a uriaşelor pericole care pândesc practic toată lumea civilizată din acea zonă“, a fost poziţia lui Antonescu.
Totodată, preşedintele Senatului a explicat că poziţia sa faţă de situaţia din Siria este din punctul de vedere al majorităţii parlamentare.
„Am spus oaspetelui meu de astăzi că majoritatea parlamentară cel puţin - cred că avem un consens în Senat şi în Parlamentul României să considerăm că în ceea ce priveşte cel puţin situaţia din Siria comunitatea internaţională are obligaţii nu doar politice, ci în primul rând morale. Asemenea lucruri nu pot să permită la nesfârşit tăcerea şi pasivitatea şi că nu e vorba doar de lucruri care se întâmplă acum în Siria, ci de perspectiva întrutotul îngrijorătoare a armei chimice de exemplu, arme nucleare, arme de mare forţă de distrugere să intre pe mâna, să fie la îndemâna unor organizaţii teroriste de pildă sau a unor lideri politici iresponsabili“, a mai adăugat preşedintele Senatului.
La aceeaşi întrebare, preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Adevărul Live, că răspunsul este categoric nu.
„Răspunsul categoric este nu, pentru că SUA pun problema unei intervenţii chirurgicale, dar asta nu înseamnă că, dacă SUA vor lua decizia de a interveni în Siria, nu vom fi solidari, pentru că nici România nu poate accepta ideea folosirii gazelor toxice de luptă. Problema pe care o avem este următoarea: unde ne ducem cu o astfel de intervenţie? La întâlnirea cu Corpul Diplomatic Român, am spus că ne menţinem liniile de politică externă, prudenţă faţă de intervenţia în forţă în Siria şi solidaritate cu aliaţii noştri care vor lua această decizie. Spun solidaritate pentru că n-o să mă consulte nimeni, ştiind că n-am capabilităţi militare pentru tipul de intervenţie pe care mizează SUA acolo“, a fost reacţia preşedintelui la Adevărul Live.
Traian Băsescu a explicat că România nu beneficiază de capacitatea militară pe care o deţin ţări precum SUA sau Franţa.
„Astfel de capabilităţi le au doar câteva ţări: SUA, Marea Britanie, Franţa şi Canada. Am vorbit despre nevoia de prudenţă pentru că sunt diverse abordări ale statelor din jurul Siriei. Turcia vrea o intervenţie directă la sol, Iordania va fi solidară, Iranul are alte obiective, Israelul are alte obiective. Problema care se pune în cazul unei intervenţii militare, chirurgicale a SUA este: această intervenţie va avea sau nu va avea ripostă? SUA programează o intervenţie de două zile, 100 sau 200 de rachete Tomahawk pentru diminuarea capacităţii armatei siriene de a utiliza gaze toxice“, a argumentat Băsescu.
Citeşte mai multe pe:
Scenariul lui Băsescu: Criza din Siria poate lovi în Republica Moldova