Surse. Ce condiţii i-a pus Ponta lui Tăriceanu pentru alianţa ALDE-ProRomânia. Ce rol joacă Mircea Diaconu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta i-a pus trei mari condiţii lui Călin Popescu Tăriceanu pentru alianţa ALDE-ProRomânia: să rupă coaliţia cu PSD, să demisioneze din fruntea Senatului şi să susţină candidatura lui Mircea Diaconu la prezidenţiale, susţin surse politice pentru Adevărul. Ca să împace contestatarii din propriul partid, printre care Mihai Tudose şi Daniel Constantin, Victor Ponta a renunţat să mai susţină candidatura lui Tăriceanu.

Protocolul alianţei ALDE - ProRomânia nu va fi semnat de preşedinţii celor două partide - Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu - ci de lideri din eşalonul doi. Decizia asumată de conducerea ProRomânia vine în contextul în care Mihai Tudose şi Daniel Constantin au cerut vehement ca partidul să nu se alieze cu Tăriceanu pentru că ar avea de pierdut electoral. Astfel, din partea ProRomânia, protocolul va fi semnat de Sorin Cîmpeanu. ALDE urmează să-şi desemneze un reprezentant, în cazul în care vor decide, în final, să iasă de la guvernare şi să facă echipă cu Ponta.

Tot ca soluţie de comprimis, Victor POnta a renunţat să mai suţină candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la prezidenţiale şi a venit cu o soluţie neutră: Mircea Diaconu, care ar putea rupe voturi şi de pe stânga, şi de pe dreapta. Deocamdată, Tăriceanu nu este dispus să renunţe la candidatură, susţin sursele citate. 

Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dănciă vor avea astăzi o întâlnire decisivă pentru viitorul coaliţiei de guvernare. Liderii ALDE înclină să se desprindă de PSD, însă plecarea de la putere i-ar lăsa fără resurse în campania electorală. 

De asemenea, liderii PSD se vor reuni,  de la ora 17.00, la Palatul Victoria pentru a decide viitorul guvernări.

Conform planurilor iniţiale, Viorica Dăncilă ar fi trebuit să anunţe la Congres că va merge în tandem cu Eugen Teodorovici în campania pentru alegerile prezidenţiale: Dăncilă – preşedinte, Teodorovici – premier. Însă liderul PSD s-a răzgâdnit subit, chiar în ajunul Congresului, decizie ce a stârnit nemulţumirea ministrului de Finanţe, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite