UPDATE Senatul a respins moţiunea simplă a PSD împotriva ministrului Economiei. Care au fost acuzaţiile aduse lui Claudiu Năsui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Năsui, ministrul Economiei. FOTO: Inquam Photos
Claudiu Năsui, ministrul Economiei. FOTO: Inquam Photos

Moţiunea simplă a PSD la adresa ministrului Economiei Claudiu Năsui, intitulată „O Românie în agonie, cu Năsui la Economie”, a fost dezbătută în plenul de marţi al Senatului şi a fost respinsă cu 55 de voturi „pentru” şi 72 de voturi „împotrivă”.

UPDATE: Moţiunea simplă la adresa ministrului Claudiu Năsui a fost respinsă de senatori

Moţiunea simplă înaintată de PSD împotriva ministrului Economiei Claudiu Năsui a fost respinsă cu 55 de voturi „pentru” şi 72 de voturi „împotrivă”, a anunţat senatorul Felix Stroe, în plen. A fost şi o abţinere şi zero voturi nule. În total au votat 128 de senatori din 128 prezenţi. Este cea de-a doua moţiune simplă a PSD respinsă de Parlament, după cea împotriva ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu. 


PSD cere demisia ministrului Economiei, pe care îl acuză că „distruge economia României prin sărăcirea ei cu 100 de milioane de euro în fiecare zi, a blocat investiţiile, vrea să vândă economia Româiei pe doi lei, a omorât HoReCa, blochează exporturile”. Moţiunea simplă a fost prezentată de către liderul grupului PSD din Senat Lucian Romaşcanu şi  îl acuză pe Claudiu Năsui de „dezastrul pe care l-a lăsat la Ministerul Economiei în cele 70 de zile, de când este ministru”.

„Dacă o putere străină şi-ar fi dorit şi-ar fi propus să destabilizeze economia naţională şi producţia românească, cea mai rapidă cale de a realiza acest obiectiv a fi fost să-l pună pe Năsui ministrul la Economie. Nici un fel de forţe oculte externe şi nici cele mai perfide planuri de subminare a unei economii naţionale n-ar fi reuşit, ani de zile, dezastrul produs de Claudiu Năsui în fruntea Miniterului Economiei în doar 70 de zile!” se arată în corpul moţiunii înaintate de PSD.

Ministrul Economiei este acuzat de faptul că în timpul mandatului său companiile româneşti au început să aibă pierderi de 100 de milioane de euro în fiecare zi.

„Pentru a înţelege dimensiunile dezastrului economic provocat în doar 70 de zile de ministrul Năsui, este suficientă menţionarea unei singure cifre: 100 milioane de euro pe zi- aceasta este pierderea înregistrată de companiile româneşti, în fiecare zi, cu Năsui la Economie. De dimineaţă, de la ora la care ministrul îşi bea cafeaua şi până seara, când se duce liniştit la culcare, companiile româneşti mai pierd încă 100 miliane de euro! Şi tot aşa, zi de zi, până la faliment.” susţin social-democraţii în textul moţiunii simple. 

„10 puncte negre în bilanţul lui Năsui”

Social-democraţii au prezentat „10 puncte negre” în mandatul ministrului Economiei:

„1. Lipsa oricărei strategii pentru susţinerea industriei româneşti. Cu Năsui la Economie, ţara noastră a ajuns să fie singurul stat membru al Uniunii Europene care nu are o politică industrială activă, o strategie de încurajare a capitalului autohton şi a domeniilor din economie cu un grad mare de competitivitate.

2. Blocarea schemei 3 Granturi pentru Investiţii, prin compromiterea sistemului procedurii de alocare a fondurilor, ca urmare a intervenţiei sale personale ilegale în sistemul informatic ce a dus de altfel şi la declanşarea unei anchete penale din partea DNA.

3. Preocuparea intensă de a scoate la vânzare, pe doi lei, în plină criză economică, cele mai performante şi mai profitabile companii deţinute de statul român.

4. Amânarea aplicării schemei de ajutor de stat pentru HoReCa pe parcursul a foi ani, deşi pierderile provocate de pandemie acestui sector sunt uriaş şi ar fi impus o despăgubire rapidă, simplificată, aşa cum se întâmplă în toate statele europene.

5. Eliminarea voucherelor de vacanţă, care reprezentau ultima gură de oxigen pentru turismul românesc.

6. Lipsa unor măsuri de promovare a exporturilor româneşti pentru oprirea creşterii deficitului comercial al României.

7. Blocarea plăţilor în programul Start-Up Nation.

8. Blocarea programelor începute în 2020 cu privire la noile start-up-uri, respectiv Programul Star-Tech-Innovation.

9. Lipsa măsurilor pentru dezvoltarea structurală a economiei de producţie, cum ar fi sprijinirea retehnologicării digitale a companiilor.

10. Blocarea schemei de promovare a exporturilor româneşti.”

Vezi textul moţiunii simple AICI. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite