Se amplifică scandalul dintre PNL şi USR PLUS pe tema jafului din bani publici prin PNDL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul este abia la început. După Cristina Prună, a venit şi Claudiu Năsui cu explicaţii şi exemple de cum se jefuieşte bugetul de stat prin PNDL. În esenţă, PNDL (acum în valoare de 50 de miliarde de lei) este programul prin care partidele aflate la putere mituiesc primarii, în speranţa că vor înclina balanţa alegerilor în favoarea lor. Iar o parte din bani sunt donaţii la partide, sau ajung direct în buzunarele politicienilor.

Totul cu banii noştri, ai contribuabililor, şi ai românilor amărâţi care-şi rup pâinea de la gură să-şi plătească taxele şi impozitele. Ştiam, dar n-am avut nicio putere să-i oprim. Ce a făcut PSD este continuat acum de PNL, prin Cîţu şi Orban. PNL=PSD, aceeaşi mizerie. 

USR PLUS are acum această forţă, ca partener în coaliţia de guvernare, să oprească dezmăţul din bani publici, condiţionând rămânerea la guvernare de renunţarea la PNDL. Să vedem dacă va trece de la vorbe la fapte.

Totul porneşte, cum spuneam în articolul precedent, din lipsa mecanismelor, criteriilor, standardelor de urmărire a eficienţei cheltuirii banului public. Şi nu din întâmplare nu există astfel de mecanisme, ci pentru ca guvernanţii să poate mitui în continuare primarii, din bani publici, contra susţinerea în alegeri.

Ce declară Claudiu Năsui

„Nu am susţinut niciodată PNDL. Ţara această a trecut deja prin două valuri de PNDL: PNDL 1, PNDL 2 şi acum avem PNDL 3. Vedem exact rezultatele primelor două PNDL-uri şi vedem toate problemele lor, vedem exact efectul pe care le-au avut în România. Niciodată nu am susţinut PNDL”.

„E vorba, totuşi, de un program din care s-a furat, putem să zicem cuvântul acesta în momentul în care un bec costă 2.000 de euro, în momentul în care faci parcuri în mijlocul la nicăieri, în momentul în care faci terenuri de fotbal în pantă, borduri peste borduri, dublu, triplu etajate, toate astea sunt PNDL şi românii trebuie să ştie că ăştia sunt bani care au ieşit din buzunarul lor”.

Există numeroase anchete de presă care probează jaful din bani publici făcut prin PNDL. Sigur, există nevoia modernizării comunelor şi a unor localităţi. Dar nu poţi acorda banii de la buget înaintea asigurărilor că ei vor fi corect şi legal folosiţi, pentru că dispar ca apa în nisip.

Tot Năsui explică mecanismele „găurilor negre”, companii de stat falimentare:

nu o să perpetuez toate găurile negre ale statului român. Noi avem companii în care s-au băgat zeci de milioane de lei din bani publici, banii contribuabililor (...) din banii lor s-au tot acoperit găurile acestea, şi mecanismul care era? Că era unul foarte simplu: companiile acestea făceau pierderi, spuneau e o companie, nu e pe buget de stat. Problema este că pierderile acelea generau datorii, datorii în sensul de neplată la ANAF, mai ales la statul român. (...) Şi periodic venea tot Guvernul României şi spunea: gata, ştergem datoriile că va fi mai bine. 

Pentru că aceste companii erau locul în care se plasau, pe salarii grase, oameni din clientele de partid, care erau şi habarnişti pe deasupra.

2000 de euro un bec!

Povestea becurilor de 2000 euro, fiecare, a fost publicată de Recorder.

Iată ce a declarat Octavian Motoc, fost senator liberal, pe marginea reportajului Recorder, referitor la banii cheltuiţi prin PNDL în 2019:

Preotul ortodox Mădălin Iscru, de la Parohia Sâmbăta Nouă a devenit consilier la Ministerul Dezvoltării Regionale, a achiziţionat o firmă fără cifră de afaceri-HERCINIC SRL, fără angajaţi, venituri sau cheltuieli şi, în numai patru luni, a devenit unul dintre cei mai tari oameni de afaceri din zonă, încheind nici mai mult, nici mai puţin decât 130 de contracte de cel puţin 100.000 de euro fiecare. Pentru reabilitări/renovări grădiniţe, şcoli, dispensare, reabilitări de străzi, refacerea sistemului de iluminat public etc.. La Stejaru şi în satele aparţinătoare s-au montat pe stâlpi becuri/neoane care costă peste 2.000 de euro pe bucată! 

Din 2019 până în prezent n-am auzit de vreo anchetă, vreun control, legate de acest caz scandalos. Totul a fost băgat sub preşul tăcerii de cei interesaţi. Nici DNA şi nici parchetele n-au văzut aici un caz penal. Şmecheria se poate cu actuala legislaţie. Beneficiarul scoate la licitaţie un contract, se prezintă un singur candidat care cere 2000 de euro pe un bec. Neavând concurenţă câştigă contractul, din care beneficiarul, primarii adică, îşi trag partea leului. Iar parte importantă din bani ajung în conturi de partid şi în buzunarele politicienilor.

Iată cum descrie Recorder fenomenul jafului realizat prin PNDL:

„Lucrări făcute de mântuială şi cu preţuri supraevaluate de zeci de ori; telefoane venite direct din Guvern care condiţionează acordarea finanţărilor în funcţie de alegerea firmei cu care se face lucrarea; primari care se ascund sau se îmbolnăvesc instantaneu când presa le cere explicaţii pentru cheltuirea banilor; un preot de la o măruntă parohie de ţară care, în timp ce era consilier în Ministerul Dezvoltării, controla o reţea de firme prin care încasa milioane de euro din PNDL; artificii procedurale prin care contractele sunt sparte în bucăţi mai mici pentru a evita organizarea de licitaţii”.

„În cazul PNDL, cele 10 miliarde de euro au fost fărâmiţate în 15.000 de obiective de investiţii care devin imposibil de urmărit. Mii de contracte împărţite către sute de firme de casă deţinute de persoane anonime, dar bine conectate. Nimeni nu poate controla această operaţiune de drenare a banilor publici care se desfăşoară pe întreg teritoriul României”.

Ce poate face USR PLUS?

Să se opună în coaliţia de guvernare la implementarea unui nou PNDL, de 50 de miliarde de lei, înainte de a fi realizate mecanisme, standarde, criterii, care să demonstreze că banii au fost cheltuiţi eficient, corect şi legal. Exemplul cheltuirii fondurilor europene trebuie preluat şi la cheltuirea banilor de la buget. Niciun pas mai puţin!

Dacă USR PLUS nu obţine această condiţie pentru noul PNDL, numit acum „Alexandru Saligny”, să părăsească guvernarea, pentru a nu-şi lega soarta la alegerile din 2024 de acest jaf naţional. Banii de la noul PNDL ar putea fi cheltuiţi mult mai util în cofinanţarea programelor cu fonduri europene, în infrastructură, modernizarea şcolilor, dar cu standarde şi criterii de eficienţă dinainte stabilite.

Şi Cîţu şi Orban joacă acelaşi scenariu al mituirii clientelei de partid, cu bani şi funcţii grase în administraţie publică.

Dacă USR PLUS nu foloseşte poziţia pe care o are în coaliţia de guvernare (fără sprijinul ei cade guvernul), înseamnă că şi ei şi-au plasat clientela lor în administraţie pe salarii grase, şi nu vor să strice acest joc practicat de 30 de ani. Iar Cristina Prună şi Claudiu Năsui rămîn voci singulare care vor fi uitate în curând. Dacă aşa stau lucrurile, să nu se aştepte la un scor important la alegerile din 2024.

LE

USR PLUS a anunţat că nu va sprijini noul program de investiţii pentru comunităţile locale, pe care îl consideră „un nou PNDL cu alocări din pix” şi a subliniat că în interiorul Coaliţiei a cerut reluarea subiectului după evaluarea rezultatelor PNDL 1 şi PNDL 2.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite