Reacţii politice după condamnarea lui Dragnea: Opoziţia îi cere demisia. PSD face scut în jurul liderului: E răspunsul vindicativ la presiunea străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL, USR şi fostul premier Dacian Cioloş îi cer lui Liviu Dragnea să se retragă din viaţa politică, după ce liderul PSD a fost condamnat în „Dosarul DGASPC“ la trei ani şi şase luni cu executare în primă instanţă, ceea ce înseamnă că Dragnea poate face apel. Pe de altă parte, PSD consideră că decizia nu este „dreaptă“ şi punctează faptul că nu este încă o sentinţă definitivă.

Imagine indisponibilă

Viorica Dăncilă:

„Decizia instanţei de judecată în cazul preşedintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituţiei", transmite premierul Viorica Dăncilă printr-un comunicat de presă. (Comunicatul integral)


Carmen Dan: Este evident că e una politizată. E răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept. Nu este pentru prima dată când eu şi colegii mei de partid trebuie să ne arătăm unitatea şi tăria de caracter în faţa unor momente grele. Am fost şi voi fi alături de preşedintele partidului, Liviu Dragnea, şi sunt convinsă că, până la final, îşi va demonstra nevinovăţia. Nu este o decizie definitivă!", spune Carmen Dan. (Mesajul complet)

Imagine indisponibilă

Gabriela Firea: „Partidul trece prin momente dificile. Aşa cum am făcut şi în alte momente grele, eu şi colegii mei vom lua cele mai bune decizii. Partidul Social Democrat va rezista tuturor presiunilor, îşi va duce la capăt mandatul încredinţat de români şi va pune în aplicare Programul de Guvernare. De prezumţia de nevinovăţie trebuie să beneficieze orice român, până la o decizie definitivă. În ciuda tuturor presiunilor, PSD va merge înainte pentru că avem o datorie faţă de toţi românii. Deciziile trebuie să le luam noi, în interiorul partidului, şi să nu fie forţate din exterior", afirmă Gabriela Firea într-un comunicat de presă. (Mesajul complet)

Imagine indisponibilă

Marian Neacşu la Adevarul Live FOTO David Muntean

Marian Neacşu

, secretarul general al PSD: "Încă o etapă din lupta grea, incredibil de grea s-a consumat astăzi, finalizându-se printr-o decizie aberant de nedreaptă! Care nu are nimic de-a face cu faptele şi lucrările dosarului şi parcă nici măcar cu lupta politică! Nu este o decizie împotriva unui om chiar dacă el e preşedintele partidului, ci împotriva partidului, împotriva milioanelor de oameni care au crezut şi cred în noi şi a milioanelor de români care astăzi o duc mai bine! Suntem astăzi mai solidari şi mai uniţi decât oricând ! Alături de preşedintele Liviu Dragnea şi alături de conducerea legitimă a partidului ! Alături de sutele de mii de membri ai partidului şi de milioanele de simpatizanţi ! Alături de toţi românii care vor binele acestei ţări ! Cred în puterea noastră de a depăşi orice obstacol ! Pentru că împreună suntem puternici ! Pentru că suntem forţa binelui ! Şi vom rămâne aşa!", scrie Marian Neacşu pe pagina sa de Facebook.


Olguţa Vasilescu: „Vă spun cu certitudine că a fost o greşeală faptul că nu am aplicat deciziile CCR. Sper că acum ne vine mintea românului de după, pentru că aşa este corect. Nu am dat înapoi noi, a dat înapoi un prim-ministrul care şi-a pierdut şi mandatul, prin moţiune de cenzură făcută de partid. În momentul când ţi se înmoaie genunchii mergi acasă. Şi acea OUG 13 a fost declarată constituţională după. (...) O să fim alături de acest lider, pentru că nu sângerează numai Liviu Dragnea, sângerează partidul în această perioadă. Eu sper că lui Liviu Dragnea nu i se înmoaie genunchii, aşa cum a fost cu un premier (Victor Ponta - n.r.) care a demisionat din funcţie, lăsând partidul în off-side", a declarat ministrul Muncii, a precizat ministrul Muncii la Realitatea TV. (Reacţia pe larg)

Imagine indisponibilă

Călin Popescu Tăriceanu: "Am luat act de decizia Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie în dosarul „DGASPC Teleorman”. Trebuie spus faptul că este o decizie în primă instanţă, ceea ce înseamnă că Liviu Dragnea se bucură în continuare de prezumţia de nevinovăţie, valabilă până în momentul unei decizii definitive a instanţei. Indiferent de sentinţa definitivă, vreau să subliniez importanţa continuării dezbaterii şi adoptării reformelor necesare pentru stoparea abuzurilor şi a încălcării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", a scris Tăriceanu pe Facebook. (Declaraţia completă)

Calin Popescu Tariceanu la Congresul PSD FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda

Victor Ponta: „Când ai o funcţie publică sunt lucruri mult mai importante decât cariera personală / eu am demisionat atunci când am fost inculpat (pe nedrept) ca să salvez PSD, Guvernul şi regulile de drept în societatea românească / după a doua condamnare Liviu Dragnea trebuie să se retragă dacă îl interesează soarta PSD, a Guvernului şi a României.

Imagine indisponibilă

PS - exact pe 21 Iunie (cu un an în urmă) toţi pesediştii au fost traumatizaţi şi umiliţi de Liviu Dragnea să voteze moţiunea de cenzură contra Guvernului PSD Grindeanu/ iată că justiţia le spală azi ruşinea de atunci!“


Traian Basescu FOTO Mediafax

Traian Băsescu:

Acum! Daddy, nu doresc nimănui să fie condamnat, dar tu ai o condamnare penală definitivă şi alta în primă instanţă. Pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi că trebuie să demisionezi din funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor (al treilea om în stat)? Acum! La PSD n-aveţi decât să faceţi ce vreţi, dar, din a treia funcţie în stat, trebuie să pleci acum !”, a scris Băsescu pe Facebook.


Mihai Fifor, Ministrul Apărării: “O decizie luată sub presiunea străzii, a unei părţi a presei, a serviciilor care încheie protocoale secrete sau a adversarilor politici nu trebuie să pună sub semnul întrebării bunul mers al României, să strice imaginea ţării în faţa partenerilor externi. Coaliţia PSD-ALDE va duce până la capăt reformele începute pentru bunăstarea românilor. Punerea în aplicare a Programului de Guvernare, în interesul cetăţenilor, nu va fi în niciun fel afectată de decizia luată de instanţă. Le reamintesc tuturor că prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil sunt fundamentale pentru existenţa statului de drept. Sunt şi rămân ferm alături de preşedintele partidului nostru, Liviu Dragnea”, a scris Mihai Fifor pe Facebook. 

Imagine indisponibilă

Imagine indisponibilă

Dan Nica

, liderul europarlamentarilor PSD: ”Nu văd niciun motiv pentru care Liviu Dragnea să nu rămână preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor! Mai mult ca oricând, trebuie să rămânem uniţi în faţa acestor presiuni multiple menite să destabilizeze echilibrul politic în România. Respectarea prezumţiei de nevinovăţie, aşa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343, trebuie aplicată şi în acest caz. Până la pronunţarea sentinţei definitive, nu avem dreptul să împărţim vinovăţii! Înţeleg că ne apropiem cu paşi repezi de campania electorală, dar toţi cei care cer acum demisia preşedintelui PSD trebuie să înţeleagă că încalcă Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia”, arată Dan Nica, într-un comunicat transmis de Biroul de presă al PSD.


Secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a dat o scurtă declaraţie pentru stiripesurse.ro în care s-a declarat „şocat“ şi că nu era pregătit cu răspunsul decât pentru „varianta achitării“. „Sunt şocat. Nici nu pot sa am o reactie logica dupa ce am auzit decizia. Este absolut ingrozitoare (...) Eu personal ca si alti colegi aveam un raspuns pentru spatiul public in varianta achitarii”, a precizat Codrin Ştefănescu.

Codrin Stefanescu la Adevarul Live FOTO Dorin Constanda

ioana bran

Ioana Bran: 

"Mă alătur colegilor mei care şi-au exprimat solidaritatea cu Liviu Dragnea şi consider că trebuie să rămânem uniţi până la capăt. Respectăm decizia instanţei, însă să nu uităm că până la o condamnare definitivă există prezumţia de nevinovăţie garantată de Constituţia României, de Directivele Europene şi de standardele Comisiei de la Veneţia. Consider că Liviu Dragnea nu are de ce să-şi dea demisia pentru o condamnare care nu poate să rămână în formula de azi după judecarea apelului. Rămânem uniţi şi mergem mai departe în această formulă!”, a scris Bran.


Lucian Şova, ministrul Transporturilor: ”Avem obiective de atins, ne am luat angajamente ferme pentru a îndeplini programul de guvernare. Şi toate aceste lucruri le putem face în echipă. Ca membru al guvernului şi al PSD, sunt solidar cu preşedintele partidului din care fac parte. Cred în nevinovăţia sa şi în corectitudinea deciziilor pe care le-a luat”, a declarat pentru News.ro ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

Lucian Sova FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Imagine indisponibilă

Rovana Plumb: 

„Din 2005, asistăm la decimarea sistematică a elitelor politice ale României. Cei care astăzi se bucură că încă un lider PSD poate fi eliminat, să se gândească la cine va reprezenta mâine interesele României într-o lume atât de complicată, competitivă, într-o lume în care doar înţelepciunea, echilibrul, pot menţine pacea şi permit consolidarea şi dezvoltarea societăţilor democratice. ​Cei care astăzi jubilează, să se gândească la faptul că principalul model democratic al lumii îşi bazează temelia în primul rând pe drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, care includ şi prezumţia de nevinovăţie", se arată într-un comunicat transmis de Organizaţia de Femei a PSD şi semnat de Rovana Plumb. (Declaraţia completă)


Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: "Niciodată nu am crezut şi nici acum nu cred în “telejustiţie”, în “justiţia populară” sau în folosirea “luptei împotriva corupţiei” ca paşaport pentru propulsarea politică. Astăzi, ca întotdeauna, am încredere deplină şi sper că şi pentru Liviu Dragnea Justitia înseamnă prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea deciziei finale, fără a da curs unor presiuni care nu cer decat o condamnare antepronunţată – în numele străzii sau al adversarilor politici!", a scris Eugen Teodorovici pe contul său de Facebook.

Imagine indisponibilă

Dacian Cioloş: „Domnul Dragnea trebuie să părăsească viaţa publică. Un politician cu două condamnări în Justiţie nu poate să mai stea în fruntea României şi să dicteze politica penală a statului. Pentru binele acestei ţări, pentru a rămâne într-o ordine legală şi morală, şeful Camerei Deputaţilor trebuie să renunţe la orice pârghie de putere. Demisia ar putea fi o şansă şi a celor de la putere pentru a renunţa la manipulări, agresivitate şi polarizarea României doar pentru apărarea cu orice preţ a unui vătaf. România are şansa să revină la normalitate“, a scris Dacian Cioloş pe contul său de Facebook. 

Imagine indisponibilă

Totodată, acesta a făput apel la „bun simţ“ din partea politicienilor. „Avem nevoie de o nouă clasă politică. Una onestă, profesionistă şi cu bun simţ. Trebuie să ne redescoperim decenţa. Trebuie să ne oprim din goana asta de a modifica legi pentru a salva politicieni. Din încercările de a intimida justiţia la televizor. Avem nevoie de o justiţie nu numai independentă dar şi profesionistă“, a completat Cioloş.


Demisie cerută şi de preşedintele PNL

Imagine indisponibilă

„Nu am obiceiul să comentez deciziile instanţelor, dar cred că după această decizie a instanţei,Liviu Dragnea trebuie să demisioneze de urgenţă din toate funcţiile publice pe care le deţine", a declarat, la rândul său, Ludovic Orban la Realitatea TV.


 


Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan: „Cel mai firesc gest al domnului Dragnea după decizia de astăzi a instanţei ar fi demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Mingea e la PSD. PSD ar trebui să pună România pe primul loc şi nu interesele grupării infracţionale, nedemocratice şi incompetente Dragnea-Dăncilă”, a scris Raluca Turcan pe contul său de Facebook.

Imagine indisponibilă

Şi şeful USR, Dan Barna, i-a cerut demisia lui Dragnea. „România este mai mult decât voinţa unui infractor. Liviu Dragnea, demisia, acum! Liviu Dragnea NU trebuie să mai rămână preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, nici măcar o zi. Un penal nu are ce căuta într-o funcţie din care poate să influenţeze deciziile Parlamentului şi să păpuşeze Guvernul României. Penalul Dragnea este în stare să desfiinţeze infracţiunile pentru care a fost condamnat azi în primă instanţă. România cinstită şi normală îi cere să plece! Niciodată România nu mai trebuie să ajungă aici! Putem să prevenim ascensiunea unor penali în funcţii publice de unde pot influenţa soarta justiţiei“, a scris preşedintele USR, Dan Barna pe Facebook la câteva minute după condamnarea lui Dragnea la închisoare cu executare.

Dan Barna - FOTO Eduard Enea
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite