Prima reacţie a lui Tudose la comunicatul Departamentului de Stat al SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Mihai Tudose a avut prima reacţie faţă de comunicatul dat luni de Departamentul de Stat al SUA, referitor la legile Justiţiei şi apelul continuării luptei împotriva corupţiei.

Prim-ministrul a subliniat că Statele Unite sunt şi trebuie să rămână un aliat al României şi a declarat că nu a ştiut nimic despre răspunsul transmis Departamentului de stat al SUA, în numele Parlamentului, de către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat de jurnalişti, vineri, la Palatul Victoria, despre comunicatul Departamentului de Stat al SUA privind legile justiţiei, premierul a afirmat că Guvernul, respectiv Ministerul Justiţiei, nu are nicio implicare în acest proces, iniţiind acest proiect şi coordonându-l până la un anumit punct.

„Ministerul Justiţiei nu are nicio implicare. El doar a coordonat la început. A iniţiat un proiect. Apoi, demersul a fost preluat de Parlament. Deci, nu comentez. Altă întrebare? SUA sunt şi trebuie să rămână principalul aliat al României şi trebuie să rămână. Nu am comunicat cu niciun reprezentant (n.r.- al SUA)“, a declarat Mihai Tudose. 

Premierul a spus că relaţiile România-SUA nu ar trebui să fie afectate, precizând că Statele Unite sunt şi trebuie să rămână un aliat al României. „Nu mă refer doar la partea militară, ci şi din punct de vedere economic“, a precizat Tudose.

De asemenea, întrebat despre scrisoarea transmisă Departamentului de stat al SUA de către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, premierul Tudose a spus că nu a ştiut despre scrisoare şi că nici nu a discutat cu Dragnea despre aceasta. "Am discutat (cu Liviu Dragnea - n.r.), dar nu depre Statele Unite ale Americii", a spus el.

Tudose a mai susţinut că nu a citit scrisoarea către Departamentul de Stat al SUA: „Nu am citit această scrisoare. Azi e zi liberă, nu? Dar acum plecăm de la serviciu“.

Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat, luni seară, îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi îndeamnă Parlamentul să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

„Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare modificări legislative care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa justiţiei în România. Această legislaţie, care a fost iniţial propusă de Ministerul Justiţiei,  ameninţă progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în construirea unor instituţii juridice puternice protejate de interferenţe politice. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta anticorupţie“, scrie pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, într-o declaraţie aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al instituţiei.

Te-ar putea interesa şi:

Comunicatul american, lectură în beneficiul celor care o fac pe proştii

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite