Preşedintele Iohannis şi premierul Ciucă participă joi la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto Inquam Photos / Octav Ganea
foto Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis va participa joi la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială.

Reuniunea este convocată în contextul agresiunii militare ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi al creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice. De asemenea, premierul Nicolae Ciucă va fi prezent la această reuniune de joi, alături de şeful statului, Summit la care va participa şi preşedintele SUA Joe Biden, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru.

În cadrul reuniunii, liderii aliaţi vor analiza impactul actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul Estic al Alianţei, inclusiv la Marea Neagră, precum şi asupra întregului spaţiu euroatlantic, mai arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaţilor şi vor discuta măsurile pe care le va lua Alianţa pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât şi lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului Estic, precum şi în pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie. Totodată, şefii de stat şi de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum şi statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei şi statelor din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va aborda, de asemenea, relaţiile cu China,  în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

La Summitul, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că răspunsul comunităţii euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie ferm, coordonat, unitar şi substanţial, mai indică surda citată.

Preşedintele României va reitera, în special în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră.

Şeful statului Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă şi de securitate, precum şi necesitatea ca NATO să continue sprijinul şi asistenţa pentru Ucraina.

Totodată, preşedintele Iohannis va sublinia  susţinerea României pentru cooperarea cu partenerii şi importanţa acordării de sprijin politic şi practic acestora, având în vedere actuala situaţie de securitate, conchide sursa menţionată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite