VIDEO Orban: Se deschid hotelurile. Restaurantele rămân închise. Aproape 1,3 milioane de români s-au întors în ţară. NU am trecut de vârful pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a anunţat că după data de 15 mai vor fi redeschise hotelurile, însă restaurantele, barurile şi cafenelele vor rămâne în continuare închise. Se vor relaxa şi condiţiile de circulaţie în afara localităţii de domiciliu. Aproape 1,3 milioane de români s-au întors în ţară de la sfârşitul lunii februarie. 330 de mii de români vor fi în căutarea unui loc de muncă, estimează Guvernul. Pensiile vor fi majorate în toamnă

UPDATE Ludovic Orban:

  • Am trimis la Parlament raportul pe coronavirus. Tot azi se împlinesc 6 luni de la învestirea Guvernului Orban.
  • Nu am avut stucuri strategice. ADS, foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face faţă unei astfel de provocări.
  • Am avut o abordare preventivă. Guvernul şi autorităţile au luat măsuri înainte ca alte ţări să ia astfel de măsuri.
  • Am început să luăm măsuri încă de la izbucnirea crizei în China, am luat măsuri care au stârnit critici la vremea respectivă: suspendarea şcolilor, a zborurilor, carantina. Toate aceste măsuri au dus la un rezultat eficient.
  • S-a comentat de multe ori că avem cazuri puţine pentru că nu sunt testări. Noi diagnosticăm în funcţie de necesităţi.
  • La ora actuală lucrurile sunt sub control, ne permitem şi gesturi de umanitate, cum ar fi susţinrea Republicii Moldova.
  • Azi sunt în funcţiune 60 de centre de testare, iar capacitatea de testare este de 11.000 de teste zilnice. Vrem să creştem capacitatea de testare la 15.000 de teste zilnice, teste PCR, care nu dau eroare.
  • Nu mi-am dorit niciodată să impun restricţii ca premier. Toate deciziile au fost luate numai şi numai pentru a păzi sănătatea românilor.
  • Ne dorim ca după data de 15 mai să eliminăm gradual restricţiile.
  • Nu s-a închis niciunul dintre şantiere. De asemenea, am permis toate activităţile economice necesare pentru economie.
  • Spre deosebire de previziunile econmiştilor, lucrurile stau mai bine decât ne-am aşteptat. 
  • Scăderile din buget sunt mai mici decât previziunile.
  • Am avut în plată peste 570 de mii de angajaţi în şomaj tehnic. Peste 50.000 de aplicanţi la IMM invest. 
  • 40.000 de români au cerut suspendarea ratelor.
  • Resursele pentru relansarea economică provin din buget, din fonduri europene, din credite. Ne gândim să extindem programul de obligaţiuni.
  • Ne gândim să implicăm cetăţeanul într-un program român pentru român.
  • Trebuie să spirjinim toate companiile care au produse de care România are nevoie. Prin noi înşine, sintagma dragă liberalilor.
  • Vom folosi şi pârghia ajutorului de stat pentru investiţii greenfield.
  • Punem la punct o schemă de ajutor de stat care deja funcţionează în cinci ţări UE, printre care şi Germania.
  • Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii.
  • Vom trece de la măsura şomajului tehnic la o măsură activă.Pentru orice persoană care e reangajată, vom participa la susţinerea plăţii salariilor, cu un procent între 30 şi 45%.

Jurnalist: Vor fi menţinute amenzile maxime după data de 15?

Ludovic Orban: Vom reflecta la acest lucru.

Luaţi în calcul o reformă în administaţia publică şi dacă luaţi în calcul o reducere în aparatul bugetar?

Încă nu am luat nicio decizie. Reformă am făcut. Certificatele pentru situaţii de urgenţă au fost emise online, şomajul tehnic a fost acordat doar prin aplicţaii online, IMM Invest, la fel. Trebuie să mergem pe digitalizare, simplificare, eficentizare.

Şi salariile?

O întrebare.

Achiziţiile publice în pandemie: Ministerul Sănătăţii a lansat vineri o licitaţie pentru echipamente la ora 15:16, iar termenul pentru firme a fost astăzi la ora 16:00.

E o achiziţie în regim de urgenţă. E pentru Republic Moldova. Obiectivul nostru e să-i ajutăm cât mai repede pe fraţii de peste Prut.

Aţi demarat o analiză alături de ministrul Sănătăţii şi dacă da, care sunt principalele deficienţe ale sistemului Sănătăţii? Pregătiţi o reformă a sistemului sanitar?

Cu siguranţă vom lua măsuri în domeniul sănătăţii publice.

Care ar fi măsurile de relaxare pentru economie în perioada următoare? Turismul de exemplu?

Comerţul va fi deschis, cu excepţi mall-urilor. Va fi un stimulent penru producţie.Reluarea frizeriilror, coafoarerlor, hotelurile vor fi deschise dupa 15 mai. Restricţiile vor fi la restaurante, cafenele, baruri. Probabil va mai trece un timp până se vor da drumul la acestea. Va exista şi o anumită relaxare şi pentru deplasarea în afara localităţilor. 

Oficialii europeni ne spuneau că România nu a ajuns la vârful pandemiei. De ce aţi hotărât măsuri de relaxare? Celelalte ţări europene au decis măsuri de relaxare fiind într-o pantă descendentă.

Suntem pe palfon cu o uşoară tendinţă de descreştere. Nu pot să spun că am trecut de vârf. Am trecut de Paşti cu bine. Am trecut cu bine şi de 1 mai. Trendul tinde spre descreştere.

Vârful ne va prinde pe relaxare?

Vom vedea.

Noul an şcolar îi va prinde pe elevi tot online?

Dacă la data de 15 septembrie nu vom fi în pericol, vom începe şcolile normal.

Cu privire la măsurile economice, Spania va introduce un venit de bază. În ultimele zile au venit în ţară o mulţime de români fără venit. Credeţi că şi la noi în ţară ar trebui să se impună o astfel de măsură?

Din 23 februarie, în România s-au întors 1, 279 milioane de români, iar cei mai mulţi dintre ei s-au întors din ţări europene. Deci România a fost într-un pericol foarte mare. Cam 330 de mii de români vor fi în căutarea unui loc de muncă. În loc să lege sparanghel, îi ajutam să dezvolte o ferma în România.

Bacalaureatul va începe anul acesta pe 22 iunie?

Examanele de BAC şi de admitere se vor da la timp.

Ce se va întâmpla cu pensiile românilor şi cu alocaţiile. Criza a împovorat bugetul.
Toate deciziile vor fi luate în funcţie de evoluţia economiei şi de prognoza care se va face. Obiectivul nostru e să creştem pensiile, dar să le putem plăti.

***

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că nu va fi prelungită starea de urgenţă după 15 mai, dar România va intra în starea de alertă. Şeful statului a anunţat că se vor redeschide cabinetele stomatologice şi saloanele de înfrumuseţare. Pe de altă parte, măsurile de relaxare nu se vor aplica pentru localităţile aflate în carantină.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite