Mizele politice ale încleştării Cîţu-Drulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu şi ministrul Transporturilor Cătălin Drulă FOTO Mediafax
Premierul Florin Cîţu şi ministrul Transporturilor Cătălin Drulă FOTO Mediafax

Florin Cîţu, aflat în plină campanie internă pentru Congres, încearcă să puncteze electoral prin impunerea demisiei şefului CFR Călători, după incidentul de la Feteşti, când o noapte întreagă un tren plin cu copii a staţionat în câmp. Pe de altă parte, USR-PLUS i-a amintit premierului că decizia îi aparţine exclusiv lui Cătălin Drulă, nu PNL sau unui alt lider politic, ministrul Transporturilor fiind sprijinit 100% de partidul său.

Disputa între şeful Guvernului şi ministrul Transporturilor este o continuare a relaţiei destul de reci între cei doi politicieni, în condiţiile în care, în perioada crizei generate de demiterea lui Vlad Voiculescu, Drulă l-a numit pe Cîţu „zombie politic”, apoi a refuzat să îşi prezinte public scuzele.

Ofensiva premierului

„Dacă directorul CFR ar fi lucrat la Guvern, acum era acasă”, a fost mesajul publicat pe Facebook de Florin Cîţu, postare care a inflamat spiritele în USR-PLUS, formaţiune care i-a răspuns prin intermediul mai multor reprezentanţi. Mesajul cel mai dur a fost cel al Cristinei Prună, vicepreşedintă a USR-PLUS, care a subliniat că demis ar fi trebuit să fie şi coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, din cauza eşecului obiectivului propus.

În încercarea sa de a-l forţa pe Drulă să-l demită pe şeful CFR Călători şi să arate că are autoritate, Cîţu a fost sprijinit public de Alina Gorghiu, printre cele mai apropiate persoane din PNL de actualul premier, în timp ce alţi lideri liberali, în frunte cu Ludovic Orban, au fost rezervaţi. Mai mult, premierul l-a avertizat pe Drulă că execuţia bugetară la Transporturi nu ar fi prea bună.

Drulă vrea decizii „la rece“

Răspunsul USR-PLUS a fost ferm. Execuţia bugetară este de 93% la Ministerul Transporturilor, iar Drulă poate singur să decidă pe cine dă afară şi pe cine menţine. „Principiile pe care funcţionez, şi echipa mea funcţionează cât timp sunt aici, sunt pe bază de profesionalism şi eficienţă. Asta înseamnă că actul de management se judecă aşezat, la rece, nu după o greşeală de moment, o declaraţie oricât de nefericită a fost”, a declarat Drulă vineri. Surse din conducerea USR-PLUS au declarat pentru „Adevărul” că Drulă este, în momentul de faţă, ministrul cel mai bine ancorat în partid, fiind susţinut de ambele tabere din formaţiune.

Ministrul Transporturilor este considerat a fi printre puţinii care au livrat din ceea ce au promis la preluarea mandatului la Transporturi. Susţinerea din partid este evidenţiată şi de declaraţia liderului USR-PLUS Buzău, Emanuel Ungureanu, care a precizat, săptămâna trecută, că o eventuală demitere a lui Drulă ar echivala cu ieşirea partidului său de la guvernare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite