Ministrul Năsui cere amânarea discutării Legii 5G în Parlament. Coaliţia a decis anterior dezbaterea în procedură de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Ministerul Economiei, Claudiu Năsui, a cerut Parlamentului amânarea dezbaterilor în ceea ce priveşte adoptarea Legii pentru reţelele 5G, pe motiv că Guvernul nu ar fi respectat toţi paşii procedurali, înainte de trimiterea în Legislativ. Proiectul, avizat de CSAT şi adoptat de Guvern de câteva săptămâni, ar trebui să fie discutat şi votat în procedură de urgenţă, după cum a stabilit coaliţia din care face parte şi Năsui.

„Instituţia noastră (n.r. - Ministerul Economiei) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (n.r- Comisiei Europene), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementăruu reţelelor 5G”, se arată în adresa trimisă de Claudiu Năsui preşedintei Senatului, Anca Dragu, la 27 aprilie.

Reprezentantul USR-PLUS susţine că Guvernul României nu ar fi urmat parcursul normal pentru un astfel de act. „Procedura de notificare prevăzută de Directiva (UE) 2015/1535 este aplicabilă tuturor proiectelor de acte normative care conţin reglementări tehnice elaborate la nivel naţional în sensul că acestea nu pot fi adoptate decât ulterior parcurgerii respectivei proceduri de notificare” se mai arată în cererea lui Năsui. 

„Menţionăm că în 2019-2021, mai multe state membre au notificat proiecte de acte normative care reglementează această problematică. Având în vedere că proiectul de act normativ a fost avizat de către Guvern să intre pe ordinea de zi a celor două Camere ale Parlamentului, vă informăm că procedura parlamentară de adoptare trebuie amânată, proiectul de act normativ urmând a fi transmis instituţiei noastre în vederea notificării la Comisia Europeană şi statele membre. Adoptarea actului urmează a se relua după parcurgerea perioadeo de status-quo prevăzută de actul comunitar”, a conchis ministrul Năsui. 

Surse politice din coaliţie susţin că solicitarea făcută de ministru sunt de neînţeles din moment ce proiectul de lege e deja trecut prin CSAT şi adoptat de Guvern, iar acum a fost solicitată şi procedura de urgenţă, procedură aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pe 21 aprilie. Prin urmare, procedura de urgenţă a fost aprobată cu şase zile înainte de solicitarea ministrului Economiei, fiind deja sesizate comisiile din Cameră pentru avize şi raport. 

Pe de altă parte, demersul ministrului Claudiu Năsui are loc la scurt timp după ce la unele ministere au ajuns adrese ale unor societăţi de avocatură care reprezintă „societăţi comerciale a căror activitate poate fi influenţată de adoptarea Proiectului de Lege 5G”. O astfel de adresă, de exemplu, a fost depusă pe 26 aprilie la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. În acest document sunt cerute date despre avizele date la nivel de Guvern, eventuale avize şi opinii de la alte instituţii, dar şi să prezentarea unui calendar al procesului de adoptare a proiectului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite