
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, miercuri seară, într-un interviu acordat pentru TVR, despre scandalul Panama Papers, noile numiri de ambasadori, printre care şi cea a lui Dan Mihalache în Marea Britanie, necesitatea modificării legislaţiei privind siguranţa naţională, precum şi despre semnarea decretului de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA.
Liderul de la Palatul Cotroceni a abordat în interviul acordat televiziunii publice mai multe teme de actualitate. Iohannis a început prin a preciza faptul că miercuri a a semnat decretul de reînvestire a procurorului şef al DNA, Laurei Codruţa Kovesi, pentru un nou mandat de trei ani, urmând a discuta despre un subiect aflat în atenţia întregului mapamond: scandalul Panama Papers.
De asemenea, Iohannis a precizat că săptămâna viitoare va începe consultările cu partidele politice pe tema modificării legislaţiei privind siguranţa naţioanală. Preşedintele României a criticat şi faptul că parlamentarii continuă să-i potejeze pe cei certaţi cu legea în momentul în care aleg să respingă solicitările DNA privind ridicarea imunităţii parlamentare.
Nu în ultimul rând, preşedintele a anunţat că şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, va fi numit ambasador al României în Marea Britanie.
Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:
Pe de o parte cetăţenii se aşteaptă ca statul să-i apere, pe de altă parte avem drepturile şi libertăţile civile pe care tot statul trebuie să le garanteze. Trebuie să avem grijă în elaborarea acestei legislaţii să fie respectat şi un criteriu şi celălalt. Sunt convins că Parlamentul va găsi soluţiile cele mai bune. Doresc o consultare şi cu societatea civilă.
Despre solicitările DNA privind ridicarea imunităţii parlamentare pentru anumiţi deputaţi şi senatori
Vă aminţiţi că în toamna anului trecut am desemnat un premier independent politic şi l-am rugat să propună un Guvern independent exact pentru a da partidelor un respiro pentru a-şi face ordine în propria ogradă. Partidele au luat în serios această cerere. Marile partide s-au ocupat de transparenţă, integritate, selecţia candidaţilor. Sunt progrese. Însă, modernizarea sau actualizarea clasei politice nu se petrece de azi pe mâine.
Se vede la felul în care Parlamentul reacţionează la solicitările Justiţei. Cred că imunitatea parlamentară trebuie folosită doar pentru a preveni abuzuri politice. Nu trebuie folosită pentru a împiedica procurorii să cerceteze pe cineva. Acest Parlament încă mai are câteva restanţe referitor la modul de reacţie la aceste solicitări.
Mă aştept ca după alegeri să avem un Parlament mai performant. Partidele au înţeles cerinţele societăţii. Noi avem un Parlament ales după model uninominal. Următorul Parlament va fi ales pe liste. Mă aştept ca partidele să aibă o selecţie mai bună. Cred că suntem pe calea pe care am dorit să o promovez: reformarea clasei politice (...) Nu trebuie umblată la proceduria de imunitate parlamentară, ci pe procedura ministerială. Cred că ar trebui să-i aducem şi pe miniştri la categoria imunităţii parlamentare.
Despre o posibilă remaniere guvernamentală
Când l-am rugat pe Cioloş să propună un cabinet i-am lăsat libertatea să-şi aleagă echipa. Cum i-am lăsat şi pentru a împărţi sarcinile şi să evaluare. Când va simţi nevoia să schimbe pe cineva din Guvern, cu siguranţă vom afla acest lucu. Dacă va fi cazul sau nu, e decizia premierului. Aşteptăm să aflăm de la premier dacă doreşte să facă schimbări.
Premierul mă informează în mod regulat de procedurile în curs, cum abordează anumite lucruri. Guvernul funcţionează şi transpune în practică ceea ce îşi doreşte. Am avut creşteri salariale stabilite de acest Guvern încă din toamna anului trecut. Am avut o creştere a salariului minim. Avem un şomaj relativ mic.
Despre nivelul de mulţumire al românilor (prezentate de sondajul INSCOP)
Trebuie să vedem despre ce vorbim. Modelul de mulţumire se corelează cu realizările economice şi cu tonul media. Faptul că avem datele macro bune. Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem că sunt mulţi români cărora nu le merge bine. Mulţi nu sunt mulţumiţi de prestaţiile din sistemul sanitar, sunt tineri care nu-şi găsesc un loc de muncă. Aceste lucruri induc nemulţumire. Omul care nu are ce pune pe masă nu se poate hrăni cu datele macro. Nenumăratele ştiri negative nu îi fac pe oameni mai liniştiţi sau nemulţumiţi. Ştirile bune sunt puţine. Ştirile negative fac rating.
Comunic lucruri fără să caut senzaţionalul, dar cel mai important, am dorit şi doresc ca dezbaterea în spaţiul politic să fie serioasă, echilibrată, pe un mai calm. Tonul de acum e mai calm. Lumea se concetrează pe ce vrea să prezinte. Nu mai avem aceleaşi breaking-news-uri pe veşnicele certuri dintre premier şi preşedinte.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: