Ion Iliescu: Dosarul Revoluţiei e o însăilare absurdă de fapte care nu demonstrează nimic. Istoria nu se scrie cu justiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu. FOTO Adevărul
Ion Iliescu. FOTO Adevărul

Fostul preşedinte Ion Iliescu a publicat integral interviul acordat agenţiei ruseşti Itar-Tass, decizie luată după ce fostul şef de stat ar fi fost citat „distorsionat” de presa din România.

„Istoria nu se scrie cu justiţia. Unii, în România, n-au aflat asta, dar noi încercăm s-o facem. Aşa-zisul ”Dosar Revoluţia” este o însăilare absurdă de fapte care, în ansamblu, nu demonstrează nimic, dar care poate fi folosit în scopuri politice, de uz intern. Conceptul de ”infracţiuni împotriva umanităţii”, de care sunt acuzat, este invenţia unui român, e validat de UE, via Parlamentul European, dar nu este preluat decât în legislaţia României. Unde nimeni nu ştie ce conţinut să-i dea. Dar pentru scopul propus, demonizarea unor lideri politici, este perfect: ”stânga produce crime împotriva umanităţii, stânga nu este bună! Nu o votaţi!” Simplu. Mai mult nu este de spus. Şi niciun om de drept serios nu se compromite aderând la astfel de manipulări.  Mai nou văd că se doreşte folosirea conceptului şi împotriva celor care apără statul, în cazul unor manifestări violente, care pun în pericol siguranţa publică”, a declarat Ion Iliescu, în interviul acordat agenţiei Itar-Tass, redat pe blogul personal.

Mai mult, fostul preşedinte a puntat faptul că sunt numeroase manipulări pe tema Revoluţiei din 1989. „Problemele de fond ale României: sărăcia, decalajele de dezvoltare, consecinţele migraţiei din motive economice, polarizarea socială, veniturile mici, cheltuielile sociale insuficiente, nu se rezolvă cu acuze fanteziste, din dosare prefabricate. Revoluţia Română a fost un act de demnitate naţională. Asta a vrut poporul atunci: libertate, democraţie, pluralism, respect pentru munca sa. Asta vrea şi acum, doar că unii încep să uite cum s-a ajuns la explozia socială din 1989. Şi merg pe calea pe care au mers cei care sunt vinovaţi de suferinţele românilor. Nu aşa ar trebui să fie. Dar refuzul istoriei, manipularea ei, prin rescriere, ne va duce tot acolo, dacă nu suntem atenţi, şi nu abordăm lucrurile cu responsabilitate”, a mai afirmat Iliescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite