România are Guvern cu puteri depline. Cabinetul Ciucă, votat de Parlament

România are Guvern cu puteri depline. Cabinetul Ciucă, votat de Parlament

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul PNL-PSD-UDMR, susţinut şi de Grupul minorităţilor naţionale, a trecut de votul Parlamentului cu o majoritate covârşitoare, întrucât formaţiunile din noua coaliţie au peste 70% din totalul aleşilor din Legislativ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cabinetul Ciucă a trecut cu 318 voturi „pentru”, 126 „împotriva”. Ar fi avut nevoie de minimum 234 de voturi favorabile pentru a trece.

Următorul pas pentru viitorul Cabinet, după ce a primit încrederea Parlamentului, este înaintarea hotărârii către preşedintele Klaus Iohannis, pentru a numi Executivul, dar şi depunerea jurământului. 

După plenul reunit, joi seara, este programată o şedinţă a noului Guvern, unde se va lua act de înfiinţarea celor două ministere noi, al Familiei şi cel pentru IMM-uri. 

În cadrul plenului reunit din Parlament, reprezentanţii partidelor din noua coaliţie de guvernare şi-au motivat decizia de a merge împreună, dar nu au ezitat nici să se atace pe alocuri. Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, şi-a început discursul criticând fosta guvernare, precizând „au fost doi ani pierduţi”, iar partidul pe care îl conduce a intrat la guvernare din responsabilitate, pentru a-şi folosi „priceperea” să stabilizeze ţara. În replică, liberalul Daniel Fenechiu i-a transmis de la tribuna Parlamentului că ultimii doi ani de guvernare liberală nu au fost pierduţi, ci au fost ani când acţiunilor PNL „li s-a tras frâna de mână”. 

De altfel, Ciolacu a avut şi un atac voalat la adresa lui Florin Cîţu, care a susţinut în repetate rânduri că am trecut sau că urmează să trecem peste pandemie.  „Eu nu voi minţi niciodată că am învins pandemia”, a spus liderul PSD. 
 
Opoziţia, prin prezenţa aleşilor USR, AUR, dar şi a foştilor parlamentari PNL care au demisionat din partid, au criticat vehement noua formulă de guvernare. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările