Grindeanu, despre moţiunea de cenzură: Vom depune când şansele sunt cele mai mari. Mulţi parlamentari văd că lucrurile nu merg. Aş dori să aibă puterea să voteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu FOTO / Inquam Photos
Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu FOTO / Inquam Photos

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a vorbit în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv despre moţiunea de cenzură cu care ameninţă PSD. Prim-vicepreşedintele PSD spune că va fi depusă atunci când şansele sunt cele mai mari şi că PSD testează asta în fiecare zi în Parlament. El a spus ca mai este timp chiar şi în luna iunie.

 „Motiunea de cenzura am spus chiar la inceput ca o vom depune atunci cand sansele noastre sunt cele mai mari. Testăm aceste lucruri zi de zi în Parlament prin diversele acţiuni pe care le facem”, a spus Grindeanu.

Întrebat dacă negociază cu UDMR şi AUR pentru trecerea moţiunii de cenzură, Grindeanu a răspuns că nu au nicio şansă dacă nu au aceste discuţii.

De asemenea, Sorin Grindeanu este de părere că în cazul în care nu reuşesc să treacă o moţiune de cenzură în iunie, în septembrie sunt şanse mai mari. Prim-vicepreşedintele PSD explicat că alegerile din partidele aflate la guvernare pot crea tensiuni. De asemenea, „dublat de o deteriorare a economiei exista sanse ca acea motiune in toamna sa treaca”, a spus Grindeanu.

„Eu cred în schimb că lucrurile încep să se degradeze. De ce? Pentru că vrând, nevrând, creşte nivelul tensiunilor politice legat de alegeri interne în PNL şi evident astăzi, când vorbim, că avem cel puţin două tabere în PNL pentru viitorul congres, şi anume Orban versus Cîţu. De asemenea, în toamnă vor fi alegeri şi la USR-PLUS şi acolo în acest moment, astăzi când vorbim par două candidaturi pentru preşedinţia partidului partidului, Dan Barna versus Cioloş. Lucrurile acestea, la modul cum sunt setate acum, e aproape imposibil să nu lase răni, răni care în mod sigur să văd inclusiv în Parlament”, a mai explicat Sorin Grindeanu. 

Prim-vicepreşedintele spune că sunt mulţi cei care observă că lucrurile nu merg bine, însă nu doresc să îşi asume votul pentru moţiunea de cenzură.

„Experienţe trăite de mine în Parlament în care parlamentarii, sigur, alţii decât USR-PLUS, din arcul guvernamental, veneau la banca mea şi spuneau ”Dacă ne lasă să votăm secret, votăm să îl dăm jos”. Şi nu unul, mulţi. E clar că mulţi din parlamentarii arcului guvernamental, ca să nu focalizez pe unul sau pe altul, văd că lucrurile nu merg bine. Această experienţă de conducere, dacă vreţi, tripartită, deşi pare că sunt mai mulţi de trei, cred că sunt vreo patru partide, noi  am mai experimentat-o între 1996 şi 2000. Erau celebrul CDR, USD, care era format din PD-ul din acea vreme şi Partidul Social Democrat Român al domnului Cunescu şi UDMR. Şi am văzut ce s-a întâmplat între 1996 şi 2000 cu celebrele consilii politice ale alianţei. E clar că dacă nu se face o resetare, merg în acea direcţie. Mi-aş dori ca mulţi dintre cei care informal ne transmit că ar trebui resetată toată această chestiune să aibă şi puterea interioară să voteze la moţiunea de cenzură”, a mai spus Grindeanu. 

Social-democraţii nu au dat până în prezent semnale credibile că ar fi convinşi să depună o moţiune de cenzură. Marcel Ciolacu a anunţat miercuri, pentru a patra oară în ultimele trei luni, că PSD va depune o moţiune de cenzură până la sfârşitul acestei sesiuni, după ce a fost întrebat acest lucru. Însă declaraţii similare au fost şi pe 11 februarie, 28 martie şi 15 aprilie, adică a doua zi de la declanşarea crizei guvernamentale generate de demiterea lui Vlad Voiculescu. Surse din PSD au precizat pentru „Adevărul” că după demiterea lui Voiculescu a fost un moment în care în partid s-a ridicat timid problema contraatacului Opoziţiei, însă conducerea a ignorat demersul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite