Forrest Gump sare la Stolojan

Pentru un anume liberal, Theodor Stolojan nu este personajul providential care a dus partidul de la 7% la aproape 20% si in mai putin de doi ani. Stefan Jicol, un inginer in varsta de 34 de ani,

Pentru un anume liberal, Theodor Stolojan nu este personajul providential care a dus partidul de la 7% la aproape 20% si in mai putin de doi ani. Stefan Jicol, un inginer in varsta de 34 de ani, membru al PNL din 1990, crede ca Stolojan este un blestem. Jicol il contesta pe Stolojan inca de la alegerea acestuia ca presedinte al PNL, in august 2002. A inceput prin a conduce campania electorala a lui Ludovic Orban, contracandidatul lui Stolojan la sefia partidului, nemultumit de ideea ca noua echipa de conducere nu va fi aleasa, ci numita. A fost un esec, dar Jicol nu s-a lasat intimidat. A incropit un program de 70 de pagini menit sa reformeze PNL dupa modelul partidelor englezesti, pentru ca, in urma mai multor ani petrecuti in Marea Britanie, a devenit "bolnav de sistemul statului de drept si al democratiei parlamentare" de acolo. Programul reformist n-a avut succes, pentru ca Stolojan l-a ignorat. A deschis noi fronturi de lupta impotriva "brejnevismului din PNL, caracterizat prin opacitate, supusenie si lichelism". Si-a expus ideile pe Agora, forul de dezbatere pe Internet al PNL, dar a fost exclus de doua ori, pe motiv ca folosea un limbaj injurios la adresa catorva dintre interlocutorii sai. A continuat sa-si expuna parerile, trimitand foarte multe mail-uri ziaristilor, cu eseuri despre Alianta D.A., despre Petre Roman si despre implicarea clerului in politica. Leit-motiv-ul a ramas insa starea de lucruri din PNL: "Ma identific cu Forrest Gump (un personaj retardat care insa a facut mai frumoase vietile celor cu care a intrat in contact, din filmul american cu acelasi nume - n. red.), pentru ca ideile mele despre democratia occidentala si despre liberalism par forme psihopatoide in societatea romaneasca. (...) PNL, vazut dinspre Occident, seamana cu Calea Lactee, datorita stelelor si stelutelor care se incapataneaza sa ramana si sa straluceasca pe umerii gradatilor epocilor trecute". Acum, si-a pus sperantele detronarii lui Stolojan in contestatia care se va judeca, vineri, la Curtea de Onoare si Arbitraj. Motivele contestatiei: faptul ca, la Delegatia Reprezentantilor Nationali din februarie, desemnarea lui Stolojan drept candidat la Presedintia Romaniei s-a facut prin vot deschis, si nu secret. "Este o rusine pentru un liberal sa candideze singur la o functie. Onoarea liberala iti cere sa nu candidezi niciodata singur". Tot din aceste considerente si-a anuntat si candidatura la presedintia PNL, la congresul din 2005. Nu vrea nimic, nici loc pe listele de Parlament, nici la Consiliile locale. Dupa propriile spuse, are un venit lunar de 8-10.000 de dolari, obtinut din inchirierea unor vile. Ce-l anima este, de fapt, anticomunismul, caci bunicii sai au fost deportati in Baragan intre 1948 si 1956. Cat priveste faptul ca nimeni din PNL nu-l ia in serios, este pentru el "un semn al perpetuarii schizofreniei sistemului politic, a ambivalentei in sens freudian, adica a principiului "una vorbim si alta facem"".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările