Dezacord în Coaliţie pe tema banilor pentru partide. Vîlceanu: „Eu cred că subvenţia partidelor trebuie redusă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu, şi premierul Florin Cîţu. FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei
Ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu, şi premierul Florin Cîţu. FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, nu este de acord cu alocarea unor sume mai mari de bani ca subvenţii pentru partide, aşa cum ar fi prevăzut după rectificarea bugetară, însă a lăsat să se înţeleagă că decizia finală asupra acestui subiect se va lua în interiorul Coaliţiei de guvernare.

Mai precis, în ultima formă a rectificării bugetare, Guvernul ar vrea să dea 100 de milioane de lei în plus pentru partide, suma finală ajungând la 262 de milioane de lei.

„A existat o discuţie chiar din 2019, de la începutul guvernării, când au început discuţiile pe buget şi pe rectificarea bugetară de atunci. Cred că discuţia asta trebuie să aibă loc în primul rând în coaliţie, pentru că indiferent de dorinţa unui partid politic, pentru a nu exista blocaje, trebuie discutat acolo. (...) Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că subvenţia partidelor trebuie redusă”, a explicat ministrul Vîlceanu, marţi, în prima sa conferinţă de presă de la preluarea mandatului.

Chestionat până la ce valoare ar trebui să fie reduse subvenţiile partidelor, Dan Vîlceanu nu a oferit un răspuns concret. „Vom analiza, nu ştiu să vă spun exact în momentul acesta, pentru că nu am o analiză exactă a modului în care a fost gândită această subvenţie. (...) Eu voi susţine reducerea subvenţiei, dar trebuie să îndeplinească un acord în coaliţie”, a mai spus ministrul de Finanţe.

Sumă-record pentru partide

În proiectul de buget pe 2021, suma de bani propusă de Guvernul României pentru finanţarea partidelor a fost de 162 de milioane de lei, cu 18 milioane de lei mai puţin decât în bugetul iniţial de anul trecut, dat fiind că în urma rectificărilor succesive din 2020 formaţiunile parlamentare au ajuns la 250 de milioane de lei, mai ales că a fost an electoral. Însă şi de această dată rectificarea bugetară a adus o mare surpriză. Subvenţiile pentru partidele politice ar urma să fie suplimentate cu 100 de milioane de lei, ceea ce ar duce la suma-record de 262 de milioane de lei, toţi aceşti bani urmând să intre în conturile formaţiunilor politice până la sfârşitul anului.

Gafe şi perierea şefului

În prima conferinţă de presă ca ministru, Vîlceanu a ieşit în evidenţă prin mai multe stângăcii, însă gafa majoră a fost cea privind necunoaşterea cuantumului salariului minim net, venit primit de 1,5 milioane de români. Pe de altă parte, noul ministru al Finanţelor l-a elogiat pe Florin Cîţu pentru măsurile începute în perioada în care se afla pe scaunul încălzit acum de Vîlceanu. „Eu am un avantaj. Înaintea mea a fost ministru de Finanţe, aproape un an, Florin Cîţu. Cel puţin două sau trei măsuri din cele pe care vi le-am spus astăzi au fost începute atunci când el era ministru de Finanţe. Eu nu puteam acum să vin în faţa dumneavoastră şi să prezint aceste realizări dacă Florin Cîţu nu începea aceste discuţii”, a afirmat Vîlceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite