Deputaţii dezbat moţiunea simplă pe agricultură a PSD. Oros: „PSD a pus agricultura pe butuci şi aşteaptă ca noi  să facem minuni într-un an şi jumătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine Inquam
Imagine Inquam

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă pe agricultură a PSD. Ministrul Agriculturii susţine că PSD „a pus pe butuci” agricultura românească, iar acum aşteaptă ca actuala Guvernare să facă „minuni” într-un an şi jumătate. George Simion l-a acuzat pe ministrul Adrian Oros că doreşte să distrugă micul producător, în timp ce deputatul PSD Daniel Suciu i-a transmis ministrului Agriculturii că este mincinos şi arogant.

UPDATE- Adrian Oros: „PSD a călărit agricultura României timp de 22 de ani şi a distrus-o”

„Acum, precum lupii îmbrăcaţi în blană de oaie, pentru că tot vă place subiectul, vorbiţi despre problemele agriculturii acumulate în ultimii 30 de ani, agricultură pe care PSD a pus-o pe butuci şi aşteaptă ca noi, ca eu, să facem minuni într-un an şi jumătate, an de criză sanitară, lovit de fenomene meteo nefavorabile”, a explicat ministrul Agriculturii. 

Adrian Oros şi-a încput discursul în plen ironizându-l pe cel care a dat citire moţiunii, deputatul PSD Adrian Chesnoiu, spunând că l-au desemnat chiar pe „miliţianul care a distrus Agenţia pentru Finanţare a Investiţiilor Rurale”.

„O moţiune simplă este un execiţiu democratic de drept al Opoziţiei care cheamă în faţa Parlamentului un ministru pentru a da seamă, dar să îl puneţi pe domnul Chesnoiu să citească moţiunea, domnule Ciolacu e grav – miliţianul care a distrus Agenţia pentru Finanţare a Investiţiilor Rurale luni de zile? V-aţi făcut din nou de râs. Cu siguranţă oamenii, fermierii au înţeles demult că PSD minte, învrăjbeşte, dezinformează şi manipulează. Vă reamintesc domnilor de la PSD că aţi călărit agricultura României timp de 22 de ani, distrugând aproape tot. Acum, precum lupii îmbrăcaţi în blană de oaie, pentru că tot vă place subiectul, vorbiţi despre problemele agriculturii acumulate în ultimii 30 de ani, agricultură pe care PSD a pus-o pe butuci şi aşteaptă ca noi, ca eu, să facem minuni într-un an şi jumătate, an de criză sanitară, lovit de fenomene meteo nefavorabile”, a declarat Adrian Oros, în plenul de luni al Camerei. 

El a mai spus că din cauza modului bolnăvicios în care PSD a păstorit Agricultura, România pierde anual, timp de 10 ani, un miliard de euro.

„Politicile agrare promovate în timpul PSD au condus la două rezultate notabile: în an de creştere economică şi ani cu condiţii meteo favorabile aţi ajuns la contraperformanţa ca, începând din 2015, ţara această să intre într-un deficit al balanţei comerciale, iar în 2019 aţi adus-o la 1,3 miliarde euro. Comisia Europeană în 2019, în mod ruşinos, a solicitat reevaluarea raportărilor pentru că aţi dat date falsificate într-un mod grosolan şi implicit au scăzut preţul la bursă şi veniturile fermierilor români, afectând totodată şi credibilitatea României faţă de partenerii europeni. Asta este ce aţi făcut dumneavoastră, domnilor. Din cauza modului bolnăvicios în care aţi păstorit agricultura România pierde anual, timp de 10 ani, un miliard de euro”, a adăugat ministrul Agriculturii.

George Simion: „Acest ministru vrea să distrugă micul producător”

Liderul AUR, George Simion, a luat şi el cuvântul în plenul de luni, transmiţând că actualul ministrul urmăreşte să distrugă micul producător. Simion a mai anunţat că reprezentanţii partidului vor protesta în Piaţa Universităţii împotriva restricţiilor luate de Guvern care nu vor avea ca efect scăderea numărului de infectări.

„Nu cred că e nicio problemă în afară de această moţiune şi acest ministru care vrea să distrugă micul producător, zootehnia din România care are un client pus politic care dă bani la partid la ANSVSA. E penibil ce se întâmplă în Parlament. Din 27 februarie deputaţii noştri nu au mai putut depune nicio interpelare, dar ce pârghii parlamentare avem noi dacă o interpelare nu se poate depune. Da, o să mergem în stradă pentru că nu ne lăsaţi alte opţiuni la îndemână. Ne împingeţi în afara Parlamentului şi nu este bine.

Pentru domnul ministru al Agriculturii ce pot să zic – că e de porc, ori că se limitează la 5, ori la 6 pentru gospodăriile rurale pentru micul producător nu e normal. O scroafă face 5-6 purceluşi. Ce să facă, pentru că încalcă legea? Vă spunem că suntem de partea românilor şi aseară, în multe oraşe din ţară, românii au ieşit în stradă pentru că nu suportă restricţiile din starea de alertă. Din ce în ce mai mulţi o să iasă în stradă. Acolo ne ducem şi noi să protestăm în stradă, în faţa Pieţei Universităţii din Bucureşti, în faţa prefecturilor şi pentru că voi sunteţi adevăraţii extremişti. Asta a făcut rău în România felul în care aţi condus antidemocratic de pe aceste bănci România. Românii care nu sunt de acord cu aceste restricţii care nu vor împiedica creşterea cazurilor de coronavirus. Ne ducem în Piaţa Universităţii, pentru că altă cale nu este. Vă aşteptăm acolo”, a afirmat George Simion, în plenul de luni.

Daniel Suciu, deputat PSD: Adrian Oros este mincinos şi arogant

Deputatul PSD Daniel Suciu i-a transmis ministrului Adrian Oros că este mincinos şi arogant. Suciu i-a transmis ministrului Agriculturii că este convins că „în ciuda suferinţelor, protestelor, toţi fermierii apreciază că sunteţi asortat cu mască şi batistuţă, dar batistuţa călcată în patru colţuri nu este despre agricultură şi despre ţăranii români”.

„Domnule ministru Oros era cât pe ce să încep prin a vă lăuda ce asortat sunteţi. Sunt convins că în ciuda suferinţelor, protestelor, toţi fermierii apreciază că sunteţi asortat cu mască şi batistuţă, dar batistuţa călcată în patru colţuri nu este despre agricultură şi despre ţăranii români. Oricâte refulări aţi avea nu domnului Chesnoiu trebuie să îi răspundeţi, ci fermierilor care vă pichetează. Doar că nu faceţi acest lucru şi aţi minţit domnule ministru.

Vorba bunicii mele din Ardeal - Hai să merem nicăierea şi să vorovim nimica. Exact acesta e mandatul dumneavoastră. Nu sunteţi nici primul ministru liberal care a minţit şi minte şi sunt convins că nu veţi fi nici ultimul. Domnule ministru, aţi minţit vreo 80.000 de fermieri că le daţi despăguburi pentru secetat de anul trecut. Aţi minţit că veţi da subvenţia la motorină pe semestrul 3 şi 4. Nu aţi făcut-o. Nu doar că ar putea să vi se lipească această etichetă de dvs, dar mai sunteţi şi arogant. Cei care sunt în faţa ministerului dvs nu sunt nici colindători, nici cerşetori, sunt ţărani pe care i-aţi minţit”, a explicat Suciu.


Miercuri, PSD a depus la Camera Deputaţilor moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros, intitulată "Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător - ministrul Adrian Nechita Oros".

În moţiune, PSD susţine că este obligatoriu ca ministrul Oros să plece urgent din funcţie, acuzându-l pe acesta că, după 17 luni de guvernare, nu a învăţat nimic şi agricultura traversează cea mai neagră perioadă din cauza "incompetenţei şi amatorismului" de care acesta a dat dovadă.

"Referitor la agricultură, se poate lesne observa că suntem într-o linie de criză accentuată, cauzată pe de o parte de seceta severă, care ne-a lovit în anul agricol 2019/2020, iar de cealaltă parte de incapacitatea actualului ministru de a elabora politici publice protective şi stimulative pentru sectorul agricol şi al industriei alimentare", a transmis PSD în moţiune.

Conform PSD, agricultura a avut în 2020 două recorduri negative: cea mai pronunţată reducere de producţie dintre activităţile economice - minus 16,2% la valoarea adăugată creată şi cea mai mare creştere de preţuri - plus 10,5% la preţuri.

"Iată că după 17 luni de guvernare, nu aţi învăţat nimic, domnule Oros! Agricultura românească condusă de dumneavoastră traversează cea mai neagră perioadă, iar acest lucru nu a fost cauzat numai de pandemie sau secetă, ci mai ales de incompetenţa, amatorismul şi mitomania de care daţi dovadă. Cu alte cuvinte, este prea mare pălăria Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru capul dumneavoastră, domnule Adrian Oros! Şi nu o spunem noi, ci o spun în cor fermierii români", au menţionat social-democraţii în moţiune.

PSD îl acuză pe ministrul Agriculturii că toate promisiunile făcute de la preluarea mandatului s-au dovedit a fi doar minciuni.

"În 2018, domnilor liberali, aţi depus moţiune simplă împotriva ministrului Petre Daea legată de gestionarea răspândirii pestei porcine africane, în România. I-aţi reproşat atunci vrute şi nevrute, că nu e medic veterinar şi nu ştie ce măsuri să ia, că nu a făcut ce trebuie, că nu e specialist, că sacrifică porcii preventiv, că pune în pericol creşterea porcului în România. Una mai falsă decât alta! De ce spunem asta? Pentru că în noiembrie 2019 l-aţi uns ministru pe marele 'specialist' Adrian-Nechita Oros, medic veterinar, prorector la USAMV Cluj-Napoca, (...) salvatorul porcului din România. Ce a făcut domnul doctor Oros din funcţia de ministru pentru combaterea pestei porcine africane? Nimic. Zero măsuri", au adăugat parlamentarii PSD.

Semnatarii moţiunii îi transmit ministrului Oros că munca în agricultură "nu e la patru ace, cu batistuţa galbenă apretată la piept", ci cu "sudoare, cu nelinişti, cu griji, cu mâini crăpate, cu lacrimi uscate pe obrajii trişti, dar mai ales cu sufletul legat de glia strămoşească!".

"Dumneavoastră, oare, aveţi sufletul legat de glia acestei naţii? Sau l-aţi vândut pe doi arginţi intereselor celor care-şi doresc distrugerea agriculturii României? Răspunsul îl ştiu toţi fermierii, producătorii şi agricultorii români: prin tot ceea ce aţi făcut demonstraţi că sunteţi cel mai mare dăunător al agriculturii româneşti! Şi pentru asta este obligatoriu să plecaţi urgent din funcţia de ministru", mai afirmă parlamentarii PSD. în textul moţiunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite