Un deputat USR cere oprirea pelerinajului din Iaşi: „Le cer ferm autorităţilor să nu fie părtaşe la pierderea de vieţi omeneşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinaj Iaşi FOTO: Arhivă
Pelerinaj Iaşi FOTO: Arhivă

Deputatul USR Monica Berescu le-a cerut autorităţilor să oprească procesiunile care au loc în cadrul Sărbătorilor Iaşiului, în contextul creşterii numărului de decese cauzate de noul coronavirus.

Deputatul Monica Berescu a declarat, pentru News.ro, că le-a cerut autorităţilor să fie responsabile şi să oprească manifestările care au loc la Iaşi, în condiţiile în care bolnavii nu mai au loc în spitalele din municipiu, iar în oraş numărul cazurilor de Covid creşte accelerat.

„Solicit responsabilitate din partea autorităţilor locale. Ei sunt primii care ar trebui să asculte strigătul disperat al medicilor, al directorului de la Infecţioase şi semnalul de alarmă tras de directorul DSP Iaşi. Mă adresez Mitropoliei Moldovei şi Bucovine cu rugămintea de a lupta alături de personalul medical pentru a opri această pandemie. Le cer ferm autorităţilor din Iaşi să nu fie părtaşe la pierderea de vieţi omeneşti. Fac un apel public către primarul Mihai Chirica şi către prefectul judeţului prin care le solicit să oprească toate manifestările planificate pentru Sărbătorile Iaşiului", a afirmat Monica Berescu.

Aceasta susţine că „bomba epidemiologică” din Iaşi încă poate fi oprită, dar pentru aceasta este necesară o atitudine responsabilă din partea conducerii oraşului. „Nu mai este nici un pat liber în spitale pentru cazurile grave de Covid, iar mii de oameni se adună zilnic în centrul Iaşiului. Cum poate sărbători un oraş în care se îmbolnăvesc zilnic sute de oameni şi mor alte zeci?”, a declarat deputatul USR.

Monica Berescu a mai precizat că a trimis în urmă cu câteva zile o adresă către Prefectura Iaşi în care solicita răspunsuri privind măsurile adoptate pentru a garanta sănătatea şi siguranţa cetăţenilor în timpul pelerinajului şi a festivităţilor programate, dar că nu a primit nici un răspuns.

Cel mai mare pelerinaj din Moldova a început vineri, 8 octombrie, la Iaşi. Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane, acolo unde poate fi sărutată şi atinsă de toţi pelerinii: fie ei vaccinaţi sau nevaccinaţi, testaţi sau nu.

Pelerinajul are loc în ciuda faptului că localitatea se confrunta cu o creştere accelerată a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Medicii trag un semnal de alarmă şi îi avertizează pe credincioşi că dacă au probleme mari de sănătate, mai bine stau acasă, pentru că nu vor putea conta pe serviciile medicale din Iaşi. 

Pelerinii nevaccinaţi, scutiţi de restricţii

 Potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, municipiul Iaşi a intrat în carantină de weekend în perioada 8 - 10 octombrie. Asta înseamnă că persoanele nevaccinate nu pot să  părăsească domiciliul în intervalul 20:00 - 05:00. Potrivit autorităţilor, pelerinilor nevaccinaţi nu li se aplică această restricţie.

„Pelerinii nevaccinaţi au statutul de pelerin, care poate fi asociat cu statutul de turist, deci pot beneficia de prevederile legii. Este un turism religios”, a spus primarul Mihai Chirica.

Interdicţiile de circulaţie impuse în municipiul Iaşi au stârnit reacţii ale înaltelor feţe bisericeşti. În prima noapte de pelerinaj, unii dintre credincioşi nu au putut ajunge la racla cu moaştele sfinte pentru că nu aveau certificat verde. Astfel, Mitropolia a cerut „înţelegere”.

Evenimentul religios de la Iaşi se va încheia pe 15 octombrie, iar momentul culminant este programat pe 14 octombrie, când are loc Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană, eveniment la care participă în fiecare an peste 10.000 de persoane.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite