De ce nu s-a mai înscris Traian Băsescu în PMP după încheierea mandatului de preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu declara, în 28 octombrie, într-o emisiune Adevărul Live, că a doua zi după finalizarea mandatului se va înscrie în Partidul Mişcarea Populară (PMP). Analiştii contactaţi de „Adevărul“ au explicat de ce Traian Băsescu a decis să amâne acest moment.

Liderul PMP Elena Udrea a fost prima care a anunţat că Traian Băsescu se va înscrie în PMP, după încheierea mandatului de preşedinte. „Preşedintele Traian Băsescu, pe 22 decembrie, se va înscrie în PMP“, declara Udrea, în 22 octombrie, subliniind că Băsescu şi-a exprimat dorinţa de a i se găsi un loc pentru a-şi pune „nişte tablouri“. 

La câteva zile, invitat la Adevărul Live, Traian Băsescu confirma informaţia.  „Din 22 decembrie mă înscriu în PMP şi îmi reorganizez viaţa de om liber. Bineînţeles că va fi un congres, dar nu cu mine candidat la funcţia de preşedinte al partidului. Sunt în viaţa politică din 1992 ca om politic, angajat. După atâţia ani de stat în politică, în mod categoric îţi dai seama că nu te poate interesa leadership-ul unui partid, dar mă interesează să ajut acest partid nou să fie un alt fel de partid. Eu am vorbit tot timpul despre nevoia de modernizare a clasei politice şi acum vedem că e o nevoie care aproape că ţine de siguranţa naţională“, declara, la acea vreme, Traian Băsescu.

A doua zi după predarea funcţiei lui Klaus Iohannis, Traian Băsescu a fost aşteptat la sediul PMP. În zadar, însă! Activiştii PMP s-au adunat, luni, 22 decembrie, la sediul partidului, întrucât fuseseră anunţaţi că Traian Băsescu va veni special pentru a-şi prelua biroul. În prealabil, activiştii au decorat unul dintre gardurile sediului formaţiunii cu patru afişe mari, în care Băsescu era înfăţişat alături de mai lideri politici: cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Barak Obama şi fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy. Şi jurnaliştii au venit încă de dimineaţă la sediul PMP ca să-l aştepte pe fostul preşedinte, a cărui prezenţa fusese anunţată „după ora 11.00“. 

Traian Băsescu întârzia însă să apară. Pe la orele prânzului însă, la sediu şi-a făcut apariţia fostul consilier prezidenţial Dorel Onaca care le-a comunicat jurnaliştilor că Traian Băsescu nu mai vine luni la PMP. „Nu are în program acest lucru“, le-a transmis, sec, Onaca jurnaliştilor.

Udrea: „Băsescu este prea mare pentru a se înscrie într-un partid“

Duminică, la câteva ore după ceremonia de predare-primire a funcţiei, Traian Băsescu a petrecut, alături de soţie şi de mai mulţi lideri PMP, în frunte cu Elena Udrea, la o berărie din Herăstrău. Elena Udrea a declarat la intrarea în berărie că i-a amenajat fostului preşedinte la sediul PMP un birou, cu lucrurile personale.

„Important este mai puţin dacă devine membru al PMP cât dacă va fi alături de noi. Este prea mare pentru a se înscrie într-un partid politic”, a spus Elena Udrea, anticipând parcă pasul în spate pe care avea să-l facă Traian Băsescu.

Momoc: „Proiectul PMP pare un eşec“

Antonio Momoc, analist politic şi blogger adevărul.ro, este de părere că Traian Băsescu nu s-a înscris în PMP, deoarece contextul politic nu îi este favorabil.

„Proiectul PMP pare un eşec. Probabil că Băsescu aşteaptă clătinarea guvernului Ponta sau o greşeală a lui Klaus Iohannis sau a noului PNL, în context favorabil lui însuşi. O criză, de exemplu. Atunci va face o mutare în plan politic. Dar nu cred că mutarea va fi PMP. Aceasta deoarece PMP are nevoie de o problemă la dreapta pentru a se prezenta ca o alternativă credibilă la actuala guvernare“, a declarat pentru „Adevărul“ Antonio Momoc. 

Analistul politic Dan Ionescu, blogger adevarul.ro, ne-a precizat că, in opinia sa, viitorul politic al lui Traian Băsescu nu este la PMP, dar că planurile politice ale fostului preşedinte vor fi mai limpezi abia in ianuarie.

„Dacă Traian Băsescu nu este în biroul de la PMP, dictând deja măsuri politice partidului pe care l-a girat, înseamnă că nu îşi mai vede viitorul politic împreună cu acest partid. Pe de altă parte, sunt sărbătorile de iarnă, Traian Băsescu vine după zece ani de stat la Cotroceni, a avut parte de războaie politice dure şi numeroase, aşa că să aşteptăm până la începutul lui ianuarie ca să ştim siguri că biroul lui Traian Băsescu nu este la PMP“, a declarat, pentru „Adevărul“, Dan Ionescu. De asemenea, analistul susţine că întregul comportament al fostului preşedinte trebuie aşezat în lumina contextului politic actual. 

„Traian Băsescu face parte din specia rară de om politic predispus la reevaluări strategice perioadice a situaţiilor pe care le întâlneşte în viaţa sa. Ca atare, e dispus la gesturi impredictibile sau aparent contradictorii. Mai este nevoie să punem la socoteală şi situaţia politică actuală, scena dominată complet de Klaus Iohannis, declinul PSD şi eşecul PMP“, a conchis Dan Ionescu. 

Sociologul Mircea Kivu crede că Partidul Mişcarea Populară a fost creat special pentru Traian Băsescu, dar că a fost adus la un nivel sub aşteptările fostului preşedinte. 

„PMP a fost creat ca un vehicul pentru continuarea acţiunii politice a lui Traian Băsescu. Numai că a insistat să-l dea dea pe mâna unui şofer care l-a condus prost, accidentându-l în repetate rânduri. Acum arată prea rău pentru pretenţiile fostului preşedinte“, susţine Mircea Kivu. 

Vlaston: Ar fi mai potrivit în fruntea unui ONG apolitic 

Vicepreşedintele PMP, Ştefan Vlaston, a declarat pentru „Adevărul“ că pe Traian Băsescu l-ar vedea mai degrabă în fruntea unui ONG apolitic. 

„Pentru un fost preşedinte nu este comod să-şi găsească un loc în politica, care nu corespunde expertizei sale obţinute în zece ani de mandat. Personal, l-aş vedea în fruntea unui ONG (apolitic), care să elaboreze studii de politici publice de mare anvergură şi profunzime“, este de părere Ştefan Vlaston.

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Elena Udrea:  Traian Băsescu se înscrie în PMP pe 22 decembrie

Alegeri prezidenţiale 2014. Traian Băsescu, la Adevărul Live: Am aflat că Dorin Cocoş este implicat în Microsoft din dosarul trimis de Parchet

Traian Băsescu, la o bere cu susţinătorii: Am redevenit un om normal

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite