De ce liderii PSD nu se află deloc pe lista marilor invitaţi la Congresul de la Madrid al socialiştilor europeni? Nici măcar la „şi alţii“?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am primit invitaţia de a participa la lucrările Congresului Partidului Socialist European (Madrid, 22-23 februarie), moment foarte important deoarece este ultima mare reuniune de acest fel înainte de alegerile europene.

Pentru a marca intrarea oficială în campanie, socialiştii europeni vor lansa manifestul politic Un nou contract social pentru Europa care cuprinde toate punctele relevante pe care urmează să se concentreze candidaţii lor de linia întâi, cei prin care speră să convingă electoratele naţionale şi opinia publică europeană de meritele alternativei socialiste. Este vorba despre o “platformă politică ce va transforma Europa după alegerile din luna mai” pe care o vor detalia Frans Timmermans, candatul comun al socialiştilor europeni pentru obţinerea postului de Preşedinte al Comisiei Europene, alături de toţi cei pe care-i consideră ca importanţi în Europa, lideri credibili şi care au ceva de spus la nivel naţional şi în construcţia proiectului european.

O precizare pentru a înţelege problema foarte serioasă despre care vreau să vă vorbesc. Cutuma spune că ordinea de importanţă este următoarea: liderii partidelor socialiste aflate la guvernare, apoi liderii familiei socialiste deţinând funcţii în instituţiile europene, apoi liderii principalelor partide socialiste europene care nu se află la guvernare.  Şi uitaţi cum arată programul provizoriu distribuit presei europene şi internaţionale reprezentate la Bruxelles. Îi rog pe colegii din redacţie să-l reproducă integral la finele acestui articol, tocmai pentru a nu fi acuzaţi cumva de “scoatere din context”.

Din nou, PSD nu există pe listă, ceea ce este dramatic şi pune o problemă politică la nivelul identităţii sale actuale în familia socialistă europeană, dar semnifică şi faptul că cineva (foarte mulţi, după cum au auzit) s-au săturat de scandalurile neîntrerupte generate de socialiştii români, atât în forul partidului european, cât şi, iar asta o ştiţi foarte bine, în grupul socialist din Parlamentul European. Iar rezultatul este acesta: liderul PSD, domnul Liviu Dragnea nu este nominalizat ca invitat şi vorbitor. Desconsiderare care nu este deloc numai protocolară, ci este un semnal politic deoarece ofensa este extinsă şi asupra doamnei Viorica Vasilica Dăncilă, Prim Ministru al unui guvern socialist aflat la putere în coaliţia de stânga ce conduce România.

Pentru ca situaţia să devină şi mai jenantă şi complicată, lipsa de pe listă a celor doi înseamnă nu numai ignorarea lor ca personaje politice cu relevanţă europeană (n-ar fi prima dată, dimpotrivă, a devenit mai nou o tradiţie în comportamentul socialiştilor europeni), se adaugă o dimensiune nouă: faptul că pe lista socialiştilor europeni nu există niciun nume românesc este absolut anormal deoarece, într-o logică administrativă minimală, ar fi trebuit să fie măcar, formal, marcată prezenţa României care deţine preşedenţia rotativă a Consiliului UE exact în perioada alegerilor europene. Faptul că nu aşa se petrec lucrurile arată că problema este mai serioasă şi ameninţă să devină structurală.

Şi încă ceva, poate strâns legat de scandalurile dintre guvernul socialist de la Bucureşti şi Comisarul Corina Creţu s-ar putea să fie cauza pentru care numele acesteia să nu figureze alături de colegii săi socialişti. Sau poate doamna Creţu a decis că i-a ajuns asocierea cu partidul de la Bucureşti care a acuzat-o de toate relele de pe lume şi a jignit-o cum n-am mai auzit să se fi întâmplat vreodată cu un comisar european în funcţie.

Indiferent ce credeţi dvs. despre PSD şi liderii săi de acum, este absolut anormal ca scena politică românească să nu poată prezenta echilibrul ce caracterizează establisment-ul european. La fel cum sun convins că este greu de neînţeles cum socialiştii din România să nu fi lansat dezbaterea publică a celor 8 rezoluţii adoptate de Congresul precedent (cel de la Lisabona) şi pe baza cărora s-a formulat platforma de va fi prezentată acum, completată tocmai prin discuţiile şi votul organizat în fiecare partid naţional din Europa. Sunt absolut sigur că temele pe care se va axa acest manifest european ar fi putut fi interesante şi pentru o dezbatere la nivelul societăţii româneşti: “Economia progresivă”, “Europa Socială”, “Un mediu înconjurător şi hrană sănătoase, creştere economică “verde” şi industrie modernă”, “Politici migratorii şi de azil progresie care să fie funcţionale”, “Mai multă putere tinerilor”, “Pentru o lume echitabilă, de pace şi în prosperitate”, “Pentru o mai puternică democraţie în Europa”, “Pentru o Europă a egalităţii de gen şi a unei prezenţe mai puternice a femeii”.

Nu demagogie goală, ci o discuţie reală care să lămurească şi de ce stânga tradiţională europeană înregistrează o scădere accentuată în preferinţele electoratului, iar când aceste mari teme ale sale revin în centrul atenţiei nu mai sunt reprezentate de acţiunea socialiştilor, ci a extremelor de tip “vestele galbene” din Franţa sau alunecă pe agenda populiştilor (a se vedea exemplul italian).

Îmi pare rău că şefii structurii de Partid şi de Stat din România 2019 nu se află la Congresul de la Madrid deoarece aceasta ar fi putut fi ocazia să mai facă lobby pentru lista care circulă din Bruxelles ca venind de la Bucureşti cu cele două nume pe care domnul Timmermans, dacă sorţii îl vor aduce în poziţia de a fi confirmat ca preşedinte al Comisiei Europene, le va primi oficial sub semnătura doamnei Prim Ministru ca variante pentru postul de comisar european din partea ţării noastre: Orlando Teodorovici şi Rovana Plumb. Greu, foarte greu, dar asta e.

Poate, totuşi, domnul Dragnea va trimite pe cineva în care să aibă deplină încredere pe plan ideologic şi al disciplinei de partid şi care să le ceară europenilor să voteze contra candidaturii Laura Codruţei Kovesi, după părerea unor cea mai importantă (dacă nu singura) prioritate în activitatea internaţională a PSD, acţiune purtată acum, în forţă, de europarlamentarii PSD pe deplin mobilizaţi în acest scop nobil.

Adică, de fapt. nimic nou sub soare. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre, neclintiţi în ceea ce ne face imprevizibili, excentrici şi exotici căci totul, toate prostiile, mârlăniile şi mitocăniile politicienilor se răsfrâng asupra prestigiului şi credibilităţii României. În acest sens mă doare că, din nou, guvernul socialist al României – cel care ne reprezintă acum pe toţi şi ne decide momentan viitorul tuturor – lipseşte de pe lista respectivă.

Imagine indisponibilă
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite