Cum lucrează Tudorel Toader pentru infractori. O dovadă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudorel Toader a spulberat orice urmă de îndoială: ministrul actual al Justiţiei este angajat cu normă întreagă, pe faţă, în salvarea infractorilor de rang înalt. Dovada ne-o furnizează chiar ordonanţa de urgenţă pe care a adoptat-o marţi Guvernul României.

Pe lângă celelalte nenorociri pe care le aduce ordonanţa, Tudorel Toader a strecurat şi o prevedere extrem de parşivă, sub forma unei noi atribuţii pentru Secţia de investigaţie a magistraţilor. Conform acesteia, respectiva Secţie asigură „exercitarea şi retragerea căilor de atac în cauzele de competenţa secţiei, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanţelor sau soluţionate definitiv anterior operaţionalizării acesteia”.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că în toate dosarele în care sunt implicaţi magistraţi, secţia poate să exercite apelul, dar poate şi să retragă un apel deja formulat de unitatea de parchet de la care a preluat dosarul. De asemenea, la cauzele deja judecate definitiv şi în care de asemenea au fost implicaţi magistraţi, Secţia primeşte dreptul de a exercita căile de atac extraordinare.

Pe cine poate ajuta o asemenea prevedere? Păi să ne uităm ce s-a întâmplat pe 14 iunie anul trecut. Potrivit Hotnews, Sebastian Ghiţă a fost achitat într-un dosar DNA în care a fost judecat alături de alţi inculpaţi, printre care şi doi magistraţi: Liviu Tudose, fost şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, şi fostul său adjunct, Aurelian Mihăilă. Evident, DNA a făcut apel.

Îndată ce intră în vigoare ordonanţa lui Tudorel, Secţia specială primeşte capacitatea legală de a retrage acest apel, astfel încât Sebastian Ghiţă să rămână bun achitat. Va purcede Secţia la un asemenea demers? Nu putem spune acum cu certitudine fără să facem un proces de intenţie, dar primele fapte ale acestei Secţii abia înfiinţate ne oferă un indiciu.

Din informaţiile disponibile până acum, undeva pe la jumătatea lunii decembrie anul trecut, unul din inculpaţii din dosarul TelDrum - Liviu Dragnea, investigat la DNA, a depus un memoriu (atenţie: un memoriu, nu un denunţ, nu o sesizare) în care, printre altele, menţiona şi numele unui magistrat. După două zile, un procuror de la Secţia specială s-a prezentat la DNA şi a solicitat dosarul TelDrum, pe motiv că, atâta timp cât acolo apărea şi un magistrat, dosarul era de competenţa acestei Secţii. Chestiunea care se cere lămurită e următoarea: de unde au aflat atât de operativ procurorii din Secţia specială că în dosarul TelDrum a apărut intempestiv şi un magistrat? A existat sau nu o colaborare nelegitimă între autorul memoriului şi procurorii din Secţia specială, menită strict să scoată dosarul lui Dragnea din ghearele DNA? Şi dacă da, cine îi poate ancheta pe aceşti procurori?

La ultima întrebare avem răspunsul: tot Secţia specială şi nimeni altcineva. Iată monstrul care s-a născut sub ochii noştri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite