Cum au ajuns Orban şi Dragnea să aibă acelaşi discurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Pierderea alegerilor pentru şefia partidului şi actuala criză guvernamentală au dus la schimbarea discursului public al lui Ludovic Orban, fost preşedinte al PNL, acesta fiind din ce în ce mai asemănător cu al lui Liviu Dragnea, fost lider PSD. Atacurile constante la preşedintele Klaus Iohannis şi teoria statului paralel sunt principalele legături dintre ieşirile publice ale celor doi foşti lideri de partid.

Ludovic Orban şi Liviu Dragnea au avansat recent ideea unei înţelegeri între PSD şi PNL la comanda lui Klaus Iohannis din dorinţa preşedintelui de a ocupa funcţia de premier după alegerile din 2024, prin schimbarea Constituţiei.

Ludovic Orban, fostul preşedinte al PNL, a început să îl critice pe şeful statului încă din timpul campaniei interne pentru şefia partidului, unde a candidat împotriva lui Florin Cîţu. După declanşarea crizei politice la nivelul Executivului şi în urma alianţei cu PSD pentru guvernare, Orban a promovat ideea conform căreia toată situaţia se datorează dorinţei lui Klaus Iohannis de a ajunge premier după 2024, adică după finalizarea mandatului de preşedinte. 

„(Klaus Iohannis n.r.) Este autorul moral a tot ce s-a întâmplat în România, după data de 1 iunie, de când şi-a anunţat Cîţu candidatura. Cîţu nu ar fi candidat, dacă nu i-ar fi cerut Iohannis să candideze, hai să fim cinstiţi (...) Tot ce s-a întâmplat în România, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, dar mai ales ce s-a întâmplat după 1 iunie, se datorează dorinţei lui Iohannis de a fi premier, după anul 2024. Da, nu vrea să se pensioneze domnul Iohannis”, a declarat Ludovic Orban, duminică, la Prima TV. 

Fostul lider al PNL susţine că planul cel mare ar fi ca Iohannis să fie premier, iar Mircea Geoană preşedintele României. „Acum să vă explic de ce a ales Iohannis PSD. În primul rând că a mai fost o dată în poziţia asta. În 2009 (...) înţelegerea a fost Geoană preşedinte şi Klaus Iohannis premier din partea PNL. Deci nu este ceva nou, Iohannis nu are prea multă imaginaţie şi el a trăit chestiunea. De ce a ales PSD? Din mai multe motive. Practic, ca să iasă proiectul ăsta al lui Iohannis, premier în 2024”, a explicat Orban, care a mai adăugat că planul pe care l-ar fi urmărit Iohannis este de a avea control total asupra PNL pentru a-şi îndeplini obiectivul.

Dragnea: Alianţa dintre PNL şi PSD, premeditată

Şi fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, vorbeşte despre intenţia lui Klaus Iohannis de a ţinti funcţia de premier al ţării. Acesta a declarat că ştia despre o „înţelegere” din urmă cu aproape două luni, care viza „ca USR să fie scos de la guvernare, ca PSD să facă această alianţă cu PNL, să modifice Constituţia pentru a face din România republică parlamentară”, totul ca preşedintele Iohannis să poată ajunge prim-ministru după terminarea mandatului de la Cotroceni, prin modificarea sistemului de alegere a preşedintelui. 

„Ei nu negociază nimic, primesc de la Iohannis mutările în plic, şi PNL, şi PSD, nu au ce să negocieze. Asta e aşa, ca să zică lumea că negociază. (...) Am văzut că au o mare problemă, cu modificarea Constituţiei. Brusc, de când au început să se lingă pe unde s-au scuipat, sunt preocupaţi de modificarea Constituţiei”, a spus Liviu Dragnea, duminică, la Realitatea Plus.

Fostul lider al PSD susţine că a existat o alianţă între social-democraţi şi liberali, la comanda lui Klaus Iohannis, încă din septembrie, totul pentru ca şeful statului să poată atinge mai uşor scaunul de la Palatul Victoria, după ce i se va termina mandatul de preşedinte al ţării.

„De ce a făcut PSD mişcarea asta? De ce nu au cerut ei postul de prim-ministru? Ştiam de înţelegerea pe care au avut-o în septembrie la Iohannis, la discuţia cu Iohannis, unde a fost Ciolacu, Hellvig, Bode şi Cîţu. Nu ştiu unde a fost întâlnirea. S-au discutat toate aceste lucruri, ca USR să fie scos de la guvernare, ca PSD să facă această alianţă cu PNL, să modifice Constituţia pentru a face din România republică parlamentară, ca să meargă Klaus Iohannis prim-ministru şi vedem cine o să fie preşedintele ales de Parlament. Tot ce se întâmplă în această perioadă, în ultimele luni de zile, are legătură cu 2024. (...) Miza este viitorul preşedintelui Klaus Iohannis”, a explicat Dragnea. 

Orban, Dragnea şi discursul privind statul paralel

În urmă cu trei luni, în plină campanie internă pentru şefia PNL, Ludovic Orban acuza că „forţe externe” intervin în cadrul alegerilor din partid pentru a influenţa alegerea preşedintelui formaţiunii. 

„Le atrag atenţia celor din exteriorul PNL care îşi bagă coada, de două luni, în democraţia internă, care folosesc instrumente nedemocratice, care sucesc mâinile la spate, care arată pisica, care umblă la scheletele din dulap ale unora şi altora, că nu cedez. (...) Îmi doresc un PNL liber, cu oameni pe propriile picioare, care decid conform propriilor conştiinţe şi conform propriei evaluări şi discernământ”, a spus Orban la începutul lunii august, într-o conferinţă de alegeri a PNL, la Focşani.

După afirmaţiile fostului preşedinte al Partidului Naţional Liberal, mai multe voci din partid au vehiculat informaţia conform căreia Orban s-ar fi referit la implicarea DNA, a preşedintelui Iohannis şi a serviciilor secrete în cursa internă pentru şefia formaţiunii.

Nu doar Ludovic Orban a mizat pe implicarea unor instituţii de forţă în politică pe considerente subiective. În urma protestelor din 10 august, Liviu Dragnea a vorbit public despre implicarea serviciilor secrete şi a preşedintelui Klaus Iohannis în derularea evenimentelor. Al treilea om în stat la acea vreme, Dragnea spunea, în 2018, că protestele din 10 august au reprezentat „o lovitură de stat” şi a precizat că nu a primit nicio informaţie de la serviciul de informaţii privind evenimentele din ţară, precizând că „SRI dă informaţiile în flux normal preşedintelui, la restul, selectiv”.

„Eu sunt absolut convins că SRI a dat informaţii preşedintelui Iohannis despre ce urmează să se întâmple. Dacă aceste proteste erau împotriva lui Dragnea, erau grupuri paramilitate, nu-l informau pe Iohannis? Dacă era protest la Cotroceni, tot aşa iesea Iohannis? Am văzut o tentativă de lovitură de stat eşuată. Asta se voia, asta se vorbea pe retelele de socializare. Şi s-a văzut. Ceea ce a făcut Iohannis cu acel mesaj, postare pe facebook, iresponsabilă, să descurajezi jandarmii care au acţionat conform legii, şi tu să inciţi în continuare la violenţe, în minutele în care acea fată jandarm era aproape linşată de acele brute, de acele animale. (...) Erau organizaţi. A fost organizare paramiliară. Asta am văzut: o tentativă de lovitură de stat”, a spus Dragnea în urmă cu trei ani, la Antena 3. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite