Cultura managerilor - revistele din Oradea, în pericol

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimul timp, cultura a devenit ceva dubios, un lucru care nu aduce bani şi deci nu are niciun rost. Viziunea managerială îi face destul rău.

Revistele Várad şi Familia vor fi desfiinţate - aflu oripilat din ştiri. Consiliul judeţean Bihor nu are lucru mai bun de făcut decît să propună anularea autonomiei acestora, să le treacă sub egida Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”. Astfel, la Várad din cele 7,5 posturi rămîn doar 3, iar la Familia, 5.

Redactorul-şef László Szűcs a declarat azi că propunerea nu fusese precedată de vreo analiză. Revista Várad a avut tot timpul indicatoare bune, consiliul judeţean însă nu a vrut să audă asta, cum nu a vrut să audă nici propunerea redactorului-şef să i se dea banii destinaţi pentru viitoarea secţie Várad şi el încearcă să publice revista cu sprijin şi din alte locuri.

Nu. Consiliul judeţean crede că se pricepe la cultură pentru că se pricepe la numere. Sau nu se pricepe nici la acestea, vrea doar să-şi ducă pînă la capăt „propunerea”. Nu-l interesează că o revistă de 155 de ani şi una de 18 ani se va desfiinţa. Se gîndeşte la ele ca la nişte fabrici ale căror producţie culturală nu-l îndestulează. Confundă o poezie cu un şurub sau cu o şenilă.

Propunerea îndărătnică a consiliului judeţean vezi Doamne liberal, căreia nu-i pasă ce vor face oamenii concediaţi în plină pandemie (şi zvonurile vorbesc şi despre „raţionalizarea” teatrului şi a filarmonicii, printre altele) este sub orice critică şi sub orice bun-simţ.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite