Culise. De ce au ajuns Dragnea şi Ciolacu la un pas de bătaie. Cum au dejucat „puciştii“ planul lui Dragnea de a-l da jos pe Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea ar fi vrut ca moţiunea împotriva ministrului Justiţiei să se voteze secret, cu bile, nu electronic. Scopul: liderul PSD n-ar mai fi trebuit  să-şi asume politic sancţionarea lui Tudorel Toader, pe care îl vrea schimbat din Guvern. Planul nu i-a ieşit, din cauza „puciştilor“, în frunte cu Marcel Ciolacu, cu care a fost la un pas de bătaie. Dragnea tot nu renunţă la remanierea lui Tudorel Toader, susţin surse politice pentru Adevărul.

Liviu Dragnea a negociat cu Traian Băsescu ca moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei să fie votată cu bile, un sistem de vot prin care parlamentarii îşi ascund de cele mai multe ori opţiunea, cu excepţia cazurilor în care votează deliberat cu bilele la vedere. Potrivit unor surse politice, Dragnea ar fi vrut ca moţiunea Opoziţiei împotriva lui Tudorel Toader să treacă, însă fără ca el să-şi asume un vot pe faţă, în condiţiile în care partenerul său de coaliţie, Călin Popescu Tăriceanu, nu vrea schimbarea ministrului Justiţiei. Astfel, soluţia unui vot secret, cu bile, ar fi rezolvat problema: Dragnea ar fi arătat că Parlamentul i-a retras sprijinul politic lui Toader, un argument important ca PSD să propună un nou ministru. Însă cum i-ar fi explicat votul lui Tăriceanu, în condiţiile în care liderul ALDE ştie că deputaţii PSD votează strict cum le cere  şeful. „Ar fi dat vina pe pucişti“, susţin surse din partid pentru „Adevărul“. 

Planul era următorul: la vot cu bile, Opoziţia ar fi votat oricum pentru demiterea lui Tudorel, deci ar fi fost suficient ca doar o parte din deputaţii PSD să voteze alături de PNL, USR şi PMP. Cum votul ar fi fost secret, Dragnea ar fi invocat faptul că deputaţii controlaţi de Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Mihai Tudose şi Gabriela Firea au votat împotriva PSD, deci moţiunea a trecut cu voturile lor. În realitate, deputaţii controlaţi de Dragnea ar fi votat împotriva lui Toader, la comanda liderului PSD.

„Puciştii“ au mirosit planul şi i-au transmis lui Dragnea să voteze împotriva lui Tudorel la vedere, prin vot electronic, dacă vrea să-l remanieze, altfel, în cazul unui vot cu bile, ei vor lipsi de la şedinţă. Aşadar, dacă puciştii n-ar fi fost în sală, degeaba ar mai fi votat Dragnea secret, că nu mai avea pe cine să dea vina. Până la urmă, liderul  renunţat la ideea votului cu bile, însă n-a renunţat la ideea de a-l da jos pe Tudorel Toader. „Dragnea l-ar da şi mâine afară, dar se teme că Tăriceanu rupe coaliţia. Tăriceanu a spus clar că nu acceptă un ministru al Justiţiei ales de Dragnea, ci vrea un tehnocrat“, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Situaţia lui Tudorel Toader va fi tranşată de CEX-ul PSD de săptămâna viitoare, unde tot Dragnea are majoritate.

Şi-a pierdut cumpătul
Liviu Dragnea a fost la un pas de bătăie cu Marcel Ciolacu chiar înainte ca moţiunea împotriva lui Tudorel Toader să fie respinsă în Parlament, deci când conflictul era cald. Ciolacu a fost unul dintre oamenii de încredere ai lui Dragnea, dar a trecut ulterior în tabăra lui Mihai Tudose, unde e şi azi, alături de Paul Stănescu şi Gabriela Firea.  În şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, liderul PSD nu s-a mai putut controla şi i-a reproşat lui Ciolacu, unul dintre cei mai influenţi deputaţi PSD, că „face şi desface majorităţi“. Aritmetica parlamentară explică nervii liderului PSD: dacă toţi deputaţii controlaţi de pucişti ar vota împotriva lui Dragnea, PSD ar pierde majoritatea la Camera Deputaţilor. „Vă arăt eu majoritate!“, a tunat Liviu Dragnea. După cearta cu Ciolacu, Drganea şi-a vărsat nervii pe jurnalişti. Liderul PSD a fost extrem de agresiv cu jurnaliştii acreditaţi la Parlament. „Hai în baie cu mine! Hai în baie, că-ţi ies poze ca lumea acolo. Ce dracu!“, i-a spus, agresiv, Liviu Dragnea unui jurnalist.

Dragnea şi Udrea, puşcărie în sufragerie

Ce rol a avut Traian Băsescu? Cel care a cerut oficial vot cu bile la moţiunea anti-Toader a fost deputatul PMP Robert Turcescu, unul dintre apropiaţii lui Traian Băsescu. Fostul şef al statului, la fel ca Liviu Dragnea, ar vrea schimbarea ministrului Justiţiei pe motiv că s-a opus amnistiei şi graţierii. Un nou ministru, girat de Liviu Dragnea, ar putea iniţia o orodnanţă de urgenţă care i-ar salva de puşcărie pe liderul PSD şi pe Elena Udrea, protejata lui Traian Băsescu.

De altfel, la începutul săptămânii, PSD a votat în Senat un proiect de lege prin care este permisă închisoarea la domiciliu pentru persoanele condamnate la maximum cinci ani de închisoare, dar şi pentru femeile însărcinate sau care au minori în întreţinere şi care au primit pedepse de până la zece ani. Deci o lege cu dedicaţie pentru Dragnea (condmanat la trei ani şi jumătate în primă instanţă) şi Udrea (mamă cu minor în întreţinere condamnată definitive la 6 ani de închisoare ).


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite