Cîţu, critici pe tema reducerii accizei la carburanţi: „Să nu îi mai minţim pe români. Dacă reducerea este sub acciza minimă, declanşăm infringement” | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax / FOTO: Inquam Photos
FOTO: Mediafax / FOTO: Inquam Photos

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a transmis miercuri că prin reducerea accizei la carburanţi, măsură anunţată de ministrul Finanţelor, social-democratul Adrian Câciu, România riscă o nouă procedură de infringement dacă nu se va ţine cont de deciziile Comisiei Europene privind pragul minim al accizei.

După ce s-a vehiculat că măsura înjumătăţirii accizei la carburant, anunţată marţi de ministrul Finanţelor, nu poate fi implementată în România, preşedintele PNL a transmis că i-a avertizat pe liderii coaliţiei şi a precizat că sunt necesare discuţii cu oficialii Comisiei Europene pentru că, prin reducerea accizei sub pragul minim, ţara noastră riscă procedură de infringement. 

„Cred că este datoria ministrului de Finanţe să vină să spună, el a propus-o. Eu am atras atenţia şi în şedinţa de ieri. Am fost sceptic că o măsură luată pentru trei luni de zile, care costă trei miliarde, ar ajuta foarte mult. Dacă luăm pentru tot anul, costă 9 miliarde, un impact foarte mare. 

Trebuie să discutăm cu Comisia Europeană pentru că, dacă eşti atent şi citeşti tratatele, vei vedea că nu este ca la TVA, nu există portiţă de negociere. Este o acciză care… dacă reducerea este sub acciza minimă infringementul este declanşat automat, iar diferenţa trebuie plătită de la buget. Deci pe lângă cei 3 miliarde pentru trei luni de zile, ceea mi se pare aberant, trebuie să dai şi de la buget restul. Acestea au fost avertismentele mele. Ministrul a spus că se va ocupa şi că nu este nicio problemă, că va merge mai departe. Dacă nu are impactul pe care îl promite, ar trebui să vină să răspundă”, a declarat Florin Cîţu, miercuri. 

Întrebat dacă ministrul de Finanţe ar trebui să se retragă, liderul PNL a precizat: „Mă interesează să nu îi mai minţim pe români. Le spunem că atât putem să facem, ce nu se poate face, nu le spunem. Oamenii işi fac tot felul de aşteptări. (...) Să discutăm în coaliţie, nu mai anunţăm măsuri înainte şi când luăm o decizie, ieşim cu ea. Măsurile pe care le propuneam eu aduceau bani direct în buzunarele românilor. E diferenţă de la cer la pământ”.

 „Trebuie să vină să le spună românilor dacă i-a minţit, de ce i-a minţit şi apoi discutăm”, a mai adăugat preşedintele PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite